4 probleemi verega, mis ohustavad naisi rohkem

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sinikad on naistel kergemad tekkima.
Sinikad on naistel kergemad tekkima. Foto: Valery Vvoennyy / PantherMedia / Valery Vvoennyy

Mõned vereringeelundkonnaga seonduvad häired ähvardavad rohkem naisi kui mehi. Teadlikkus riskidest on oluline osa raskete tagajärgede ennetamisel, vahendab Health24.

Aneemia ehk kehvveresus

Aneemia võib olla põhjus, miks naised tunnevad menstruatsiooni ajal tohutut väsimust. Rauarikka vere kaotamine võib avaldada mõju kudede hapnikusisaldusele, põhjustades väsimust, pearinglust ja peavalusid. Kui aneemia jääb ravimata, võib selle pikaajaline laostav mõju kaasa tuua isegi infarkti.

Mida teha? Kui sul on kahtlus, et tervist muudab hapramaks rauapuudusest põhjustatud aneemia, võiksid lasta selle taset veres kontrollida. Rauapuuduse vastu võib võtta 18 grammi rauapreparaati, millelel vastab pool tassitäit läätsesid või tassitäis spinatit. Eelistada võiks rauavarude täiendamist tervisliku toitumise kaudu.

Trombid

Aeglane verevool ja kõrge östrogeeni sisaldus võivad viia vererakkude kokku kleepumiseni ja seega trombide tekkeni, sagedamini kätes või jalgades, põhjustades turset või valu. Halvim stsenaarium on, et tromb liigub kopsudesse, jääb sinna pidama ja see võib lõppeda surmaga.

Mida teha? Rasedad ja vastased emad, kelle östrogeeni tase on kõrgem, samuti kaheksa tundi paigal istuma pidavad naised, on suuremas trombide ohus.

Mida teha? Kui istud pidevalt laua taga, jaluta iga kahe tunni järel kümme minutit. Rasedusvastaste vahendite kasutajad, kelle puhul lisanduvad veel riskifaktoritena suitsetamine ja perekondlik trombide esinemise ajalugu, võiksid pärida arstilt ainult progesterooni sisaldavate võimaluste kohta.

Sinikad

Kokkupõrked kehvalt paikneva mööbliga võivad vigastada veresooni, mille sisu imbub ümbritsevasse koesse. Õhema naha tõttu tekivad sinikad naistel kergemini.

Mida teha? Kui sinikad on sagedased ilmingud, oleks mõistlik võtta ühendust arstiga, selgitamaks välja, kas tegu võib olla mõne terviseprobleemiga.

Ämblikveenid

Rasedus, liigne kehakaal või ohtralt paigal istumist võivad tõmmata verd rohkem jalgadesse ja tulemuseks on lillakad jooned naha all.

Jalutamine või sörkimine võivad vereringet parandada ja jalgu tugevdada, seisundit ennetades. Liiga hilja? Uuri oma arstilt lähemalt laserravi või süstide võimaluste kohta, millega veresooneketest vabaneda või olukorda parandada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles