4 tüüpi seljavalu, mida ei tasu kunagi ignoreerida (3)

PM Tervis
Copy
Tihti on seljavalu teke seotud koormustega, mille talumiseks ei ole keha eelnevalt ette valmistatud
Tihti on seljavalu teke seotud koormustega, mille talumiseks ei ole keha eelnevalt ette valmistatud Foto: Shutterstock

Seljavalu on üsna levinud ning selles pole tegelikult midagi erilist, kuid on olukordi, mil sellele tuleb eriti tõsiselt tähelepanu pöörata.

Arvatakse, et alaseljavalu käes vaevleb keskmiselt üks inimene kaheksast, kirjutab HuffPost. Umbes 80–90 protsenti alaseljavaludest on aga suhteliselt ohutud ning tulevad ja lähevad, märkis Los Angelese Cedars-Sinai seljakeskuse ortopeediaprofessor Neel Anand. «See võib argielu paari päeva või nädala vältel häirida, kuid üldiselt leeveneb kiirelt,» sõnas ta. Kerge seljavalu puhul peaks piisama valuvaigistitest, mõõdukast puhkamisest (kuid mitte voodirežiimist) ja külmast kompressist. Kui aga valu on enamat kui ebameeldiv, tuleb sellest arstiga rääkida.

Seljavalu koos järgmiste sümptomitega tasuks kontrolli alla võtta:

Seljavalu+kusepidamatus. Kui seljavaluga käib kaasas võimetus järsku oma põie või soolestiku liikumist kontrollida, tuleb kohe abi otsida. «See tähendab, et midagi on lahti seljaajuga – miski surub sealsetele närvidele, nii et see mõjutab kontrolli põie või soolestiku üle, tekitades ajutist halvatust. Kui närv on liiga kaua surve all, võib olla keeruline selle funktsiooni taastada,» tõdes Anand.

Seljavalu+palavik. Kui seljavaluga koos tõuseb palavik, võib see viidata infektsioonile, sõnas Põhja-Carolina OrthoCarolina haigla kirurg David Anderson. «See on äärmiselt haruldane ning inimestel võib olla palavik mis tahes põhjustel, kuid pideva seljavalu korral võib kahtlustada epiduraalset abstsessi ehk põletiku järel kudedes tekkivat mädakogumit,» ütles ta.

Ülaseljavalu kukla lähistel. Anandi hinnangul ajavad paljud selle segamini seljavaluga, kuid valu kiirgab tegelikult kaelast ning seda põhjustab seljaaju. Kui ülaseljavaluga käib kaasas kihelus, käte tuimus või ebakindel kõnnak, võib see viidata muutustele seljaajus. «Inimesed võivad eeldada, et raskused nööpimisel või kõrvarõngaste riputamisel on põhjustatud vananemisest või artriidist, kuid kui seda juhtub sageli, tuleb läbida neuroloogilised analüüsid. Varakult tabades saab kahjustusi ennetada, kuid kui seljaaju on juba kahjustada saanud, ei pruugi see sageli paraneda,» nentis Anand.

Seljavalu+jalavalu. Kui valu hakkab kiirgama jalast või isegi tuhara lähistelt, sellega käivad kaasas tuimus, kihelus, jalgade nõrkus, raskused kas või jala tõstmisel, võib see samuti olla märk, et mingid närvid on liigse surve all. Muu hulgas võib seda põhjustada probleem lülide vaheketastega või stenoos, mille puhul on lülisambakanal ajapikku kitsenenud. Viimase puhul on mitu ravivõimalust.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles