Jõutreening vähendab diabeediriski kolmandiku võrra

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lihasmassi hoidmine saab eriti oluliseks vanaduses, kus see kaitseb paljude haiguste eest.
Lihasmassi hoidmine saab eriti oluliseks vanaduses, kus see kaitseb paljude haiguste eest. Foto: Robert Przybysz / PantherMedia / Robert Przybysz

Jõutreening pole oluline vaid kauni välimuse jaoks, vaid sale lihases keha hoiab luid tugevana, suurendab liikuvust ning uue uuringu järgi alandab ka teist tüüpi diabeedi tekkimise riski.

Ajakirjas Mayo Clinic Proceedings avaldatud uuring leidis, et mõõduka koormusega lihastreening vähendas teist tüüpi diabeedi riski 32 protsenti.

Uurijate sõnul oli treeningu kasulik mõju diabeediriskile eraldiseisev teistest treenitusega kaasnevatest teguritest, nagu parem kardiorespiratoorne vorm või elustiilitegurid, nagu mittesuitsetamine. Lisaks ei tule kasuliku mõju saamiseks endal ninast verd välja treenida, sest lihasjõud ei seostunud uuringus suurema kaitsega haiguste eest.

Uuringus osales 4000 täiskasvanud inimest, kel ei olnud uuringu alguses 1981. aastal diabeeti. Kõik tegid lihasjõu teste, kus vaadati, kui palju kordusi nad suutsid teha kangi tõstmisel rinnalt ja jalapressi surumisel. Nendest tulemustest lähtuvalt jagati inimesed kolme kategooriasse, väikse, keskmise ja suure lihasjõu järgi. Umbes kaheksa aastat hiljem vaadati, kes olid diabeeti haigestunud. Tuli välja, et ka mõõduka lihasmassiga osalejatel oli kolmandiku võrra väiksem risk diabeedi tekkimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles