Lisaks heale maitsele: kuus põhjust, miks lisada toidule maitsepärmi

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maitsepärm on suurepärane B12-vitamiini allikas taimetoitlastele.
Maitsepärm on suurepärane B12-vitamiini allikas taimetoitlastele. Foto: Olga Sergeeva / PantherMedia / Olga Sergeeva

Maitsepärmi tasub hoida köögis nähtavas kohas, kuna maitsekas lisand sisaldab väärtuslikke toitaineid ja tervist toetavaid antioksüdante.

Mitteaktiivne pärm ehk maitsepärm on maitseküllane lisand paljudele toitudele, milles on lisaks mõnusale kergelt juustusele ja pähklisele maitsele ka küllaldaselt erinevaid tervislikke omadusi. Rikastatud maitsepärm on hea B12-vitamiini allikas, võib alandada kolesterooli ja aidata veresuhkrut reguleerida. Portaal Woman´s Health toob välja maitsepärmi kuus kasulikku omadust. 

1. Valgud ja kiudained

Neli supilusikatäit maitsepärmi sisaldab kaheksa grammi valku ja kõiki üheksat aminohapet, mida keha vajab. Lisaks on samas koguses kolm grammi kiudaineid, mis soodustavad seedimist ja hoiavad kõhu täis.

2. Ei sisalda MSGd

Maitsepärmis sisalduv umami maitse tuleb looduslikult glutamaadist ning ei toode ei sisalda maitsetugevdajaid. Umami ehk viies põhimaise, pärineb jaapani keelest ning see maitse jääb soolase ja vürtsika vahepeale.

3. Vitamiin B12 allikas

B12-vitamiin on ülioluline punaste vereliblede loomises ja närvisüsteemi tervise säilitamises. Selle vitamiini puudus võib suurendada aneemia riski ning tihti kannatavad vaeguse all taimetoitlased ja veganid, sest seda vitamiini leidub eelkõige just loomsetes toitudes, munas, lihas, kalas ja piimatoodetes. Maitsepärmi on enamasti rikastatud B12 vitamiiniga.

4. Alandab kolesterooli

Tervislik toitumine võib aidata kolesterooli alandada. Beetaglükaane sisaldav maitsepärm võib aidata vere kolesteroolitaset alandada. Sama kiudaine sisaldub ka täisteras, kaerahelvestes, odras ja teistes südamesõbralikes toitudes.

5. Kõvasti antioksüdante

Maitsepärmis on kõrge antioksüdantide kontsentratsioon, millest eriti võimas on glutatioon. Antioksüdant kaitseb rakke kahjustuste eest, viib kehast mürke välja ning toetab maksafunktsiooni. Piisav glutatiooni tase kehas muutub eriti oluliseks vananedes, kui keha toodab vähem molekule.

6. Stabiliseerib veresuhkru taseme

Maitsepärm on madala glükeemilise koormusega toit ning sisaldab palju tsinki, mis aitab veresuhkru taset reguleerida. See tähendab vähem näljasööste, paremat energiataset, und ja väiksemat ainevahetuslike haiguste riski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles