Hiina kirurg viis läbi ajuoperatsiooni, olles patsiendist 3000 km kaugusel (1)

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirurg Ling Zipei.
Kirurg Ling Zipei. Foto: kuvatõmmis/Daily Mail

Hiina kirurg tegi maailmas esimese kaugjuhitava ajuoperatsiooni, kasutades 5G mobiilses interneti võrgus juhitavaid masinaid.

Hiina meediakanali CGTN kohaselt tegi arst Ling Zhipei esimese interneti teel tehtud ajuoperatsiooni peaaegu 3000 kilomeetri kauguselt. Parkinsoni tõvega patsiendile paigutati kaugjuhitaval lõikusel aju süvastimulatsiooni implantaat, kasutades 5G võrgus juhitavaid kirurgiaroboteid, vahendab Daily Mail

Robotkirurge kasutades sisestas Ling patsiendi ajju implantaadi, mida kasutatakse Parkinsoni tõve poolt põhjustatud värinate kontrollimiseks. Laupäeval tehtud protseduur kestis umbes kolm tundi. Ei selgunud, kuidas arst täpselt masinaid oma asukohast kontrollist, kuid oli teada, et ta kasutas mobiilset internetti, et masinaid peaaegu reaalajas liigutada.

Parkinsoni tõbe põhjustab närvikahjustus ajus, mis muudab aju elektrisignaalid kontrollimatuks ning võib tekitada kangust ja lihasvärinaid. Aju süvastimulatsiooni implantaat käitub aju jaoks peaaegu nagu südamestimulaator. Elektroodid asetatakse sügavale ajju ning nii on võimalik elundit läbivaid elektrisignaale reguleerida ning inimese liigutusi kontrollida ja normaalset lihasfunktsiooni taastada.

Ling töötas Sanya linnas Hinani saarel ning patsient oli peaaegu 3000 kilomeetri kaugusel Pekingis. Peale operatsiooni ütles patsient, et tunneb ennast hästi, vahendas uudisteportaal. Arst usub, et kaugjuhitava kirurgia arendamine võimaldab opereerida kohalikes haiglates, ilma et patsiendid peaksid sõitma suurematesse linnadesse. Sarnase tehnoloogiaga on ka varem operatsioone tehtud, kuid kunagi polnud sel viisil opereeritud aju. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles