Psühholoog selgitab: kuidas aru saada, et nutisõltuvus on muutunud tõsiseks?

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nutisõltuvus on tõsine, kui see hakkab häirima sotsiaalseid suhteid.
Nutisõltuvus on tõsine, kui see hakkab häirima sotsiaalseid suhteid. Foto: Shutterstock

Nutiseadmeid kasutavad paljud igapäevaselt ning päevas mitme tunni vältel, mida peetakse ka igati normaalseks. Millal aga teha vahet, kas tegu on päris sõltuvusega?

«Sõltuvusega on tegemist siis, kui inimene ise või teda ümbritsevad saavad aru, et see tekitab neil mingisuguseid probleeme – kas või selles mõttes, et ta ei jõua tööle, ei saa kooliasju tehtud, sotsiaalsed suhted kannatavad. Kui inimene ise saab aru, et ta kasutab liiga palju ja tal tekivad süümekad ja võib-olla püüab seda isegi piirata, aga ei saa sellega hakkama. Näiteks kui ta läheb puhkusele ilma nutiseadmeta ja siis tekivad ärajäämisnähud, mis on täitsa tõsised – ärevus, ärritus, halb on olla,» loetles kliiniline psühholoog ja Tartu Ülikooli õppejõud Kariina Laas saates «Plekktrumm», vahendas ERR

Sõltuvus tekib samasuguse mehhanismiga, et me tekitame endale kergesti mõnutunnet, kas siis lihtsate tegevuste või ainetega – näiteks alkoholiga. «Nutiseadmed ju tekitavad ka seda, et jube huvitav on, me saame pidevalt stimulatsiooni ja palju positiivseid emotsioone,» lisas psühholoog.

Loe lugu täismahus ERR uudisteportaalist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles