Harvardi uuring seostas magustatud jookide tarbimist varajase surmaga

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mida rohkem sisaldas jook suhkrut, seda kahjulikum see tervisele oli.
Mida rohkem sisaldas jook suhkrut, seda kahjulikum see tervisele oli. Foto: Anthony Devlin / PA Wire/PA Images

Suhkruga ja kunstlike ainetega magustatud karastusjookide joomist seostatakse ülekaalulisuse ja diabeediga. Esmaspäeval avaldatud uuring kinnitab aga, et limonaadide joomine võib eluiga lühendada.

Ameerika südameliidu ajakirjas Circulation avaldatud Harvardi uuring näitas, et inimesed, kes joovad päevas kaks või rohkem magustatud jooki, surevad tõenäolisemalt varem, kui need, kes joovad vähem kui ühe joogi kuus, vahendab Inverse. Karastusjookide alla läksid uuringus limonaadid, spordijoogid, magustatud mahlajoogid, kõrge fruktoosisisaldusega maisisiirupi või puuvilja konsentraadiga valmistatud joogid.

Harvardi ülikooli uurimus vaatas rohkem kui 100 000 mehe ja naise andmeid 30 aasta jooksul. Leiti, et meestel, kes jõid vähemalt kaks karastusjooki päevas oli 29 protsenti suurem risk varakult surra, võrreldes meestega, kes jõid vähem kui ühe joogi kuus. Kaks karastusjooki päevas tarbinud naiste puhul tõusis risk 63 protsenti kõrgemaks kui naistel, kes magusaid jooke ei tarbinud. Naistel oli samuti 34 protsenti kõrgem rinnavähki suremise risk. Kokkuvõttes oli rohkem kui kaks karastusjooki päevas tarbinud meestel ja naistel 31 protsenti suurem risk surra südamehaigusesse ja 18 protsenti tõenäolisem surra vähki.

Uurijad leidsid, et mida rohkem oli jookides suhkrut, seda suuremat risk kujutasid need tervisele. Lisaks leiti, et naised, kes jõid rohkem kunstlikult magustatud jooke, olid suurema riski all surra südamehaigusesse. Teadlased eeldasid, et seos võib ilmestada inimesi, kellel oli juba liigsest suhkru tarbimisest terviseprobleemid tekkinud ning kes on magustatud joogid dieetjookide vastu välja vahetanud.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles