Kaks kehva harjumust tekitasid naisele nahavähi, mis peaaegu rikkus ta näo

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
42-aastast Janetit tabas nahavähi vorm nimega basaalrakk-kartsinoom.
42-aastast Janetit tabas nahavähi vorm nimega basaalrakk-kartsinoom. Foto: Erakogu

Solaariumiarmastus ning päikesekaitsekreemi vähene kasutamine maksid naisele kurjasti kätte, kui tal tekkis näole nahavähk, mida oli vaja kirurgiliselt eemaldada kui ka ilukirurgia abil korrigeerida.

Kui Janet (42) märkas peeglisse vaadates ninal üht kühmukest, arvas ta, et tegu on tavalise vistrikuga, kirjutab Reader’s Digest. Kaks päeva hiljem juhtus midagi veidrat – punn lõhkes iseenesest ning hakkas veritsema. Kolme järgneva nädala vältel jälgis naine, kuidas haavale kasvas peale kärn, mis aeg-ajalt veritses. Viimaks veenis abikaasa teda arsti juurde minema. Perearst hakkas kohe kahtlema, et tegu võib olla basaalrakk-kartsinoomiga, mis on üks nahavähi vormidest, ning suunas naise dermatoloogi juurde.

Janetile tehti biopsia, mis kinnitaski sama diagnoosi. Naine oli šokis. Teismeeas armastas ta solaariumit külastada ning täiskasvanuna meeldis talle jooksmas käia, kuid sealjuures mitte päikesekaitsekreemi kasutada. Seega võib öelda, et naise elustiil tegi ta nahavähile suhteliselt vastuvõtlikuks. «16-aastasena anusin emalt luba, et ta laseks mul solaariumis käia ning päevitasin seal enne iga puhkusereisi. Tagasi vaadates pole ma isegi väga üllatunud, et mul tekkis nahavähk,» oli Janet nördinud.

Esmalt käis naine operatsioonil, et eemaldada nina juurest mündisuurune kasvaja. Järgmisena seisis ees käik ilukirurgi juurde, et välimus taastada. Janeti variandid kirurgi juures olid aga piiratud. «Nahasiirdamine näol pole kuigi soovitatav, sest nahatoon saadakse väga harva täpselt klappima. Arst arvas, et ma ei jääks tulemusega tõenäoliselt rahule ning soovitas varianti, mil siiratav nahk võetaks minu otsmikult, paigutataks nina juurde ning seejärel suunataks otsmikult veen nina juurde, et seda verega varustada, kuniks seal nahk paraneb,» kirjeldas naine. Kuna veen jääb näos nähtavale kohale, tundis Janet huvi, milline saab olema taastumine. «Arst ütles, et ma saaks tööle naasta mõne päeva pärast, kuid enamik inimesi võtab kolm nädalat taastumiseks, kuna nad ei taha sellise väljanägemisega kodust lahkuda,» nentis ta.

Janet mäletab, kuidas tema näost viimased niidid välja võeti ning ta tundis, et saigi sellest jagu. Täna on ta vähivaba ning käib kaks korda aastas nahaarsti juures kontrollis. Ta lõi käed melanoomiühinguga ning leiab, et teiste harimine samal teemal pakub rahuldust. «Te tunnete veel päikesepaistet oma näol, kuid lihtsalt kasutage alati päikesekaitsekreemi,» julgustab ta teisi nahavähi diagnoosiga inimesi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles