Uuring: vaid iga kolmas eestimaalane suvatseb nõuetekohaselt hambaid pesta

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Josep M Suria / PantherMedia / Josep M Suria

Vaid ligi kolmandik eestimaalastest peseb hambaid kaks korda päevas vähemalt kaks minutit korraga. Lätis ja Leedus peseb sama hoolikalt hambaid vähem kui veerand ehk 24 protsenti inimestest.

Kõige laisemad hambapesijad on lätlased, kellest lausa kümme protsenti tunnistas, et peseb hambaid vaid siis, kui neil selleks aega on. Sama tõdes kuus protsenti eestimaalastest ja kaheksa protsenti leedukatest, selgus Baltimaade suutervise uuringust. 

Kord päevas peseb oma hambaid Baltikumi üleselt pea kolmandik inimestest ning oma hammaste eest hoolitsemisel on mehed märksa laisemad kui naised, seda nii igapäevases hambapesus kui hambaarsti külastamisel.

 «Lagunenud hammaste ja igemehaiguste mõju inimese organismile ja enesehinnangule on nii laiaulatuslik, et on raske hinnata tema tervislikku seisundit enne, kui hambad pole saanud vajalikku ravi. Kuigi hoolitseme oma hammaste eest rohkem kui meie lõunanaabrid, on siiski murettekitav, et rohkem kui kolmandik eestimaalastest peseb oma hambaid kas kord päevas või veel vähem,» sõnas hambaarst Liina Viksi.

83 protsenti vastanutest ütlesid, et pesevad hambaid hambaaukude ennetamiseks. Hammaste ja suuhügieeni mõju üldisele tervisele pidasid oluliseks 70 protsenti inimestest, värsket hingeõhku 53 ja igemete tervist 46 protsenti eestimaalastest.

Vaid 41 protsenti eestimaalastest külastab hambaarsti ainult siis, kui hambad hakkavad valutama või esineb muu kaebus, mida pole enam võimalik edasi lükata. Sama palju inimesi tunnistas, et külastab hambaarsti kord aastas ning veel harvemini 18 protsenti vastanutest. 

«Hambaarsti juures tuleb käia vähemalt kord aastas, kaebuste korral veel tihedamini. Visiidi ajal võiks hammastelt eemaldada sinna kogunenud hambakivi ning teha põhjaliku pärlipesu, mis aitab ennetada paljusid suutervisega seotud probleeme,» pani hambaarst südamele. 

Baltimaade suutervise teemalise uuringu viis läbi tehnoloogiaettevõte Philips. Märtsis läbiviidud uuringus osales 1000 inimest Eestist, Lätist ja Leedust vanuses 18 kuni 60+ eluaastat. 

Täna tähistatakse ülemaailmset suutervise päeva, mille eesmärgiks on pöörata tähelepanu suutervisega seotud probleemidele. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles