Silmaarst võib Alzheimeri tõvele jälile saada juba enne sümptomite avaldumist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Shutterstock

Silmaarstide kasutatava tehnoloogia abil saab üsna selgesti eristada terveid ning erineva Alzheimeri tõsidusastmega inimesi.

Enam kui 200 inimest hõlmanud uuringus oli 39 inimest Alzheimeri tõvega, 37 inimest kerge kognitiivse kahjustusega ja 133 tervet kontrollgrupis, kirjutab Med24. Uuringus kasutati tehnoloogiat nimega optiline koherentstomograafia angiograafia (OCTA –  optical coherence tomography angiography). OCTA kasutab valguslaineid, et nähtavaks muuta verevool reetina erinevates kihtides. See võimaldab visualiseerida muutused kapillaarides, mille läbimõõt on pool inimese juuksekarva omast – seega juba enne muutuste ilmnemist aju MRT-l või ajuarterite angiograafial.  

Terve ajuga inimestel moodustavad kapillaarid reetinas tiheda võrgustiku, Alzheimeri tõvega patsientidel on see võrgustik aga õhem ja hõredam. OCTA abil oli võimalik selgelt eristada Alzheimeri tõvega patsiente teistest uuritavatest, kusjuures muutuste tõsidus seostus Alzheimeri tõve raskusastmega. Kerge kognitiivse kahjustusega inimeste ja tervete kontrollide vahel erinevusi ei leitud. 

Loe lugu täismahus Med24 portaalist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles