Hädas kõrge vererõhuga? Söö seda maitsvat köögivilja

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Shutterstock

Kõrge vererõhk võib suurendada tõsiste terviseprobleemide ilmnemise riski (näiteks südameatakk ja insult). Parim viis antud tervisehädade ennetamiseks on teha oma toitumises mõned lihtsad muudatused. Nimelt on mõningate kindlate toitude söömisel avastatud vererõhku alandav toime.

Kõrge vererõhk mõjutab paljusid täiskasvanud inimesi, kuid eriliste sümptomite puudumise tõttu ei pruugita seda märgata. Õnneks aitab vererõhku kontrolli all hoida tervislik toitumine. Ekspertide soovitus on vähendada soolasisaldust toidus, sest see võib põhjustada vererõhu tõusu. Hea nipp vererõhu alandamiseks on süüa neid toite, mis sisaldavad suurel hulgal kaaliumit.

Kaalium aitab alandada vererõhku, tasakaalustades soola negatiivsed mõjud. Üks selle mineraalaine poolest rikas toit on näiteks bataat ehk maguskartul.

Neerud aitavad kontrollida sinu vererõhku, kontrollides kehas hoitava vedeliku kogust. Mida rohkem vedelikku, seda kõrgem on sinu vererõhk. Selleks, et neerud saaksid antud protsessi juhtida on vaja saavutada naatriumi ja kaaliumi õige tasakaal. Rohke soola tarbimine tõstab aga naatriumi taset, hävitades õige tasakaalu ja vähendades neerude võimekust kehast vett eemaldada.

Veel kaaliumirikkaid toite: banaan, spargelkapsas, pastinaak, kaunviljad, seemned, pähklid, kala ja veiseliha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles