Puugihammustus võib esile kutsuda ravimatu allergia selle armastatud toidu suhtes

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puuk ei pea olema isegi eelnevalt söönud loomaverd, et põhjustada inimesel immuunreaktsiooni, mis tekitab ravimatu allergia punase liha vastu.
Puuk ei pea olema isegi eelnevalt söönud loomaverd, et põhjustada inimesel immuunreaktsiooni, mis tekitab ravimatu allergia punase liha vastu. Foto: Rosemarie Bolecke / PantherMedia / Rosemarie Bolecke

Puugihammustused võivad põhjustada allergia punase liha suhtes, mida nimetatakse alfa-gal sündroomiks. Alfa-gal on suhkur, mida leidub enamiku imetajate veres, kuid mitte inimeste omas. 

Teadlaste algne hüpotees on olnud, et inimestel tekib allergia pärast seda, kui ta saab hammustada alpha-galiga kokku puutunud puugilt, kes on eelnevalt toitunud hirve, koera või muu väikese imetaja verest, kirjutab Health24. Kui inimesel tekib allergiline immuunvastus alfa-galile, võib see põhjustada punase liha allergiat, selgitas Scott Commins, meditsiiniteaduse professor Põhja-Carolina meditsiinikoolist.

Uued uuringuandmed viitavad, et puuk ei pea siiski olema kokku puutunud eelnevalt alfa-gali sisaldava verega, mis muudab iga puugihammustuse puhul tõenäosuse saada punase liha allergia veelgi suuremaks. Teadlased uurisid nelja puugiliiki, kelle osad isendid olid eelnevalt söönud alfa-gali sisaldavat loomaverd ja osad mitte. Nagu oodatud, põhjustas eelnevalt loomaverega kokku puutunud puukide sülg inimestelt pärinevates immuunrakkudes reaktsiooni. Samamoodi, immunvastust esile kutsuvalt mõjus aga ka osade eelnevalt mitte loomaverd saanud puukide sülg.

Lihaallergia sümptomiteks võivad olla nahalööve, iiveldus, kõhukrambid, seedehäired, oksendamine, kõhulahtisus, ninakinnisus või nohu, aevastamine, peavalu, astma, anafülaksia ehk raske potentsiaalselt surmav allergiline reaktsioon, mis takistab hingamist. 

Alfa-gali sündroomile ei ole ravi. Selle saanud peavad edaspidi lihtsalt punasest lihast hoiduma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles