Vatitiku kasutamine lõppes mehele ränga ajuinfektsiooniga

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vatitikku ei maksa kõrva toppida.
Vatitikku ei maksa kõrva toppida. Foto: Leung Cho Pan / PantherMedia /Scanpix

Kõrvaarstid pole vatitikkudest just sillas, sest nendega võime vaigu lükata kogemata hoopis sügavamale kõrva sisse. Suurbritannias elavale mehele lõppes kõrva puhastamine eriti halvasti, sest tal tekkis seetõttu ajus infektsioon.

Meditsiiniajakirjas BMJ Case Reports avaldati juhtum 31-aastasest tervest mehest, keda ühtäkki hakkas kimbutama valu vasakus kõrvas ning sellest voolav võigas eritis, edastas Reader’s Digest. Mees kannatas intensiivsete peavalude käes, mis tekkisid just vasakul ajupoolel ning ajasid teda suisa oksendama. Tal tekkisid ka raskused inimeste nimede meelespidamisel.

Kui mees sattus lõpuks EMOsse, tegid arstid tema ajust skaneeringu, kust ilmnes, et tema vasaku kõrvakanali kohale oli tekkinud suur mädakogum. Kirurgide sekkumisel selgus, et see oligi alguse saanud vatitiku otsast, mis oli mehe kõrvakanalisse sattunud ja sinna kinni jäänud. «Mehel tekkis tõsine bakteriaalne infektsioon, mis sai alguse kõrvakanalist, arenes edasi koljuluu juurde ning liikus seejärel ülespoole ajusse,» kirjeldasid arstid ajakirjas. Mehe raviarst Alexander Charlton kahtlustas, et bakteriaalse infektsiooni põhjustanud toksiinid või tursest ajule avaldunud surve tekitas mehel omakorda krambid ning ajutise mälukaotuse.

Charlton oletas, et arvestades selle ümber kogunenud vaigu ning mustuse hulka, oli vatitiku ots mehe kõrvas olnud juba mõnda aega. Kui arstid mehe kõrvakanali ära puhastasid ja teda ravisid, paranes ta täielikult. Kümme nädalat hiljem polnud infektsioonist ega sümptomitest enam mingit märki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles