Tervisemüüt: maovähendamise operatsioonid on ainus lahendus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perearst Kristi Parts.
Perearst Kristi Parts. Foto: Erakogu
Ülekaalulisus on maailmas muutunud väga tõsiseks probleemiks ja kaalumuredest pole pääsu ka eestlastel. Tihti üritavad inimesed kaalust maha võtta omal käel ja satuvad nii valearusaamade ohvriks. Perearst Kristi Parts lükkab Tarbija24.ee`s ümber kaaluprobleemide ja kaalu langetamisega seotud enamlevinud müüdid.

Maovähendamise operatsioone kehakaalu langetamise eesmärgil nimetatakse bariaatriliseks kirurgiaks. Bariaatria muudab liigse kehakaalu kaotamise lihtsamaks, ent nõuab inimese aktiivset osalust. Patsient peab täpselt järgima arsti nõuandeid ja dieetoloogi soovitusi. Bariaatria ei ole kindlasti mingi võluvahend ja see tuleb kõne alla nende inimeste ravimisel, kelle puhul teiste meetoditega ei ole õnnestunud häid tulemusi ja normaalset kehakaalu saavutada.

Eestis tehakse kaht liiki operatsioone, millest üks seisneb reguleeritava maopaela paigaldamises ja teine toidu ümberjuhtimises.

Operatsiooniga võib kaasneda rida komplikatsioone nagu näiteks toitainete imendumise halvenemisest tingitud rasvlahustuvate vitamiinide (A, D, K, E, B12) puudus. Samuti on tarvis operatsioonijärgselt tarvitada toidulisandina rauda ja kaltsiumit.

Bariaatriline operatsioon aitab küll kaalu langetada, ent ei ole olemas ühtegi kõhnumismeetodit, mis töötaks iseenesest. Operatsioon ise on vaid vahend, mis suunab keha kaalu kaotama, ülejäänud saavutused on aga otseses sõltuvuses sellest, kuidas õnnestub patsiendil järgida toitumissoovitusi ja muuta oma igapäevaseid harjumusi.

Maovähendamise operatsiooni jaoks on inimene sobilik, kui

  • kaaluindeks on vähemalt 40 (terve inimene) või 35 (haiguse puhul);
  • vanus on 20–60 aastat;
  • rasvumist on varem püütud ravida dieetidega ja spetsialistide juhendamisel;
  • patsient suudab muuta oma toitumisharjumusi viisil, nagu eeldab operatsioonijärgne elu. Näiteks raske kalduvus toitu ahmida või alkoholiprobleemid on operatiivse ravi takistusteks.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles