Kolm ehmatavat asja, mis juhtuvad suitsetamise ja alkoholi tarbimise tagajärjel näoga (1)

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hallikad ringid sarvkesta ümber on vananemise ilming.
Hallikad ringid sarvkesta ümber on vananemise ilming. Foto: Craig Robinson / PantherMedia / Craig Robinson

Joomine ja suitsetamine mõjutavad seda, kuidas nägu välja näeb.

Suitsetamise ja liigse joomise mõju tervisele on silmaga nähtav – see muudab väljanägemise vanemaks, vahendab Health24.

Teadlased küsitlesid rohkem kui 11 000 inimest suitsetamis- ja joomisharjumuste kohta ning seejärel hindasid arstid 12 aasta jooksul nende füüsilist tervist. Nad otsisid nelja spetsiifilist nähtavat vananemise märki: kortse kõrvanibudel, arcus corneae`d, mis on hallikas ring silma sarvkesta ümber, kollaseid laike silmalaugudel ja meestel kiilaspäisust.

Tulemused? Mida rohkem sigarette mehed suitsetasid ja mida rohkem aastaid nad olid seda teinud, seda tõenäolisemalt esines neil kolm vananemise ilmingut: kortsud kõrvanibudel, ringid sarvkestade ümber ja laigud laugudel. Kiilaspäisus ei olnud suitsetamise ja joomisega seotud. Tõenäoliselt seetõttu, et selles mängivad suuremat rolli geneetiline eelsoodumus ja meeste hormoonide tase.

Mehed, kes suitsetasid kõige rohkem, said võrreldes mittesuitsetajatega kaks korda suurema tõenäosusega laugudele kollased laigud.

Meestel, kes olid suured alkoholitarbijad, kujunesid 35 protsenti suurema tõenäosusega hallid ringid sarvkesta ümber võrreldes mõõdukalt joovate suguvendadega.

Mehed, kes tarbisid 21 kuni 28 alkohoolset jooki nädalas, said kortsulised kõrvanibud 26 protsenti kõrgema tõenäosusega kui kuni seitse jooki tarbinud.

Näole joonistuvad märgid vananemisest pole olulised kosmeetilistel põhjustel, vaid need annavad märku kehas toimuvatest muutustest, mis sageli kõnelevad tekkivatest südame – ja veresoonkonna probleemidest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles