Migreenihooge vähendab see üllatav elustiilimuudatus

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Migreen. Pilt on illustratiivne.
Migreen. Pilt on illustratiivne. Foto: panthermedia.net / Andriy Popov/scanpix

Kaalukaotus võib vähendada migreenide sagedust, kestust ja intensiivsust, selgus värskest uuringust.

Inimestel, kel on turjal lisakilosid ning kes kannatavad migreeni käes, võib kaalukaotus valu leevendada, kirjutab Health24. «Kui inimesed kaotavad kaalu, väheneb kuus migreenipäevade arv, sama juhtub ka valu raskusastme ning migreenihoo kestusega,» kirjeldas uuringu juhtivautor, Itaalia Padova ülikooli professor Claudio Pagano. Tema meeskond tegi selle järelduse, kui võttis kokku kümne erineva uuringu tulemused, mis hõlmasid 473 migreenipatsiendi terviseandmeid.

Kaalukaotuse kasutegur oli sama, olenemata sellest, kas see saavutati omapäi või kaalukirurgia abil ning kas tegu oli lapse või täiskasvanuga. Küll aga ei toonud teadlased esile seda, kas inimene oli varem rasvunud või mitte. Siiski pani Pagano südamele, et kui migreenipatsient on tugevas ülekaalus, siis parandab kaalukaotus kahtlemata nii tema kui ka pere elukvaliteeti ning produktiivsust koolis ja tööl – elu muutub üleüldiselt paremaks. 

Lisaks migreeni leevendamisele peaks kaalukaotusel olema soodne mõju teistelegi tervisenäitajatele. «Kaalulangus vähendab rasvumisega võimenduvaid seisundeid ja tervisenäitajaid, nagu diabeet, kõrge vererõhk, südamehaiguste, insuldi ja hingamisteede haiguste risk,» loetles Pagano. Miks aga võib rasvumine mõjuda migreenile ägestavalt? Põhjused pole päris selged, kuid teadlased arvavad, et liigne kehakaal suurendab kehas põletikumarkereid, rasvkude vallandab teatud valke ning rasvumisega kaasnevad üldised terviseprobleemid, mis omakorda teevad migreeni hullemaks.

Kaalukirurgiaga tegelev Mitchell Roslin aga leiab, et avastatud seos on üsna loogiline ning lihtsasti selgitatav. «Kui kehas saavutatakse suurem tasakaal, siis paraneb iga süsteem koos oma tervisenäitajatega,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles