Haruldase haigusega naine: mulle kutsuti tualettruumi sisenedes turvamees (3)

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Allyson Gormley on naine, kellel kasvab haruldase haiguse tõttu habe. Tal tuleb haigusest tingitud eripära tõttu sageli rinda pista olukordadega, kus teda peetakse meheks.

Allyson Gormley on 46-aastane ameeriklanna, kellel hakkasid karvad näole ja kehale kasvama juba siis, kui ta oli vaid 9-aastane. Allyson häbenes pikki aastaid oma ebatavalist karvakasvu, mistõttu tuli tal kehakarvu igapäevaselt raseerida või vahatada. 2014. aasta novembris otsustas naine tänu oma mehe toetusele, et võtab julguse kokku ja lõpetab raseerimise. Allysoni sõnul paranesid selle otsuse järel drastiliselt nii tema füüsiline tervis kui ka enesehinnang.

Eelmisel aastal leseks jäänud ja nüüd matkabussiga mööda Ameerikat rändav Allyson ütleb: «Mul on lapsest saati näokarvad olnud. Kohe, kui puberteet algas, hakkasid karvad kasvama, sest mul on polütsüstiliste munasarjade sündroom. Haigusest tingitud insuliiniresistentsus paneb minu keha tüüpilisest naisest rohkem testosterooni tootma, mis paneb ka karvad kasvama.»

«Kui ma tahtsin oma haigust varjata, siis pidin iga päev raseerima. Nendel päevadel, kui oli välja õhtusöögile minek, pidin raseerima ka veel keset päeva – ja nii praktiliselt lapsest saati,» ütles Allyson. «Tänu habeme kasvatamisele on minu kaal oluliselt vähenenud ning seetõttu ka diabeedi ja astma sümptomid pea kadunud,» rõõmustas naine. Lisaks taastus tal ka normaalne menstruatsioon, mida tal vahepeal polnud lausa viis aastat.

Pärast habeme kasvatamist on Allyson osalenud isegi ühel võistlusel, lootes saada maailma pikima habemega naise tiitel, see aga tal veel ei õnnestunud. Paraku ei pääse naine habeme tõttu ka ebameeldivatest olukordadest, alles hiljuti palusid kolm noort tüdrukut turvamehel talle politsei kutsuda, sest ta sisenes raamatukogus naistele mõeldud tualettruumi. Õnneks lahenes olukord isikutunnistuse näitamisega, sest siis sai turvamees aru, et Allyson kasutas igati õiget tualettruumi.

Allysoni arvates on väga oluline, et vanemad näitaksid lastele oma käitumisega eeskuju ja et koolis õpetataks neid olema tolerantsed. Ja kuigi naine peab toime tulema suurel hulgal negatiivsusega, kohtab ta enda sõnul ka väga imelisi inimesi. Allyson tahab inspireerida kõiki sama probleemiga naisi olema nemad ise ja mitte seda häbeneda.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Allyson Gormley (@thebeardedwoman_2013) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Allyson Gormley (@thebeardedwoman_2013) on

(Allyson aastal 2000, kui ta veel raseeris oma näokarvu)

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles