Praadimisel mitu korda kuumutatud õli soodustab selle vähitüübi arengut

PM Tervis
Copy
Õli ei tasu tervise huvides taaskasutada.
Õli ei tasu tervise huvides taaskasutada. Foto: Bernd Jürgens / PantherMedia / Bernd Jürgens

Vastne uuring näitas, et mitu korda kuumutatud toiduõli võib vallandada rakkudes muutusi, mis soodustavad hilises staadiumis rinnavähi kasvu.

Uuringus vaadeldi korduvkasutatava toiduõli mõju rinnavähi metastaasidele, kirjutab Medical News Today. Illinoisi Ülikooli uurijad said kinnitust, et mitmeid kordi kõrgetel temperatuuridel kuumutatud toiduõli tõukas tagant metastaatilist rinnavähi kasvu hiirtel. Tulemused avaldati ajakirjas Cancer Prevention Research.

Teadlased hoidsid esmalt kõik laborihiiri nädala jooksul madala rasvasisaldusega dieedil. Seejärel andsid nad osale hiirtele 16 nädala jooksul kuumutamata värsket sojaõli, ülejäänud said mitu korda kuumtöödeldud õli. Teadlased otsustasid sojaõli kasuks, kuna seda kasutatakse laialdaselt restoraniäris toidu praadimiseks.

Rinnavähi tekke simuleerimiseks süstisid nad iga hiire sääreluusse 4T1 rinnavähi rakke. Need vähirakud on väga agressiivsed ja tekitavad suurt metastaaside hulka, mis levivad organismis ka kaugematesse kohtadesse. Sageli esinevad need lümfisõlmedes, maksas ja kopsudes.

20 päeva pärast kasvajarakkude süstimist ilmnes kahe hiirerühma vahel märkimisväärne erinevus metastaatilise kasvu kiiruses. Korduvalt kuumtöödeldud õli saanud hiirtel esines metastaatilist vähi kasvu neli korda rohkem kui värsket õli tarbinud hiirtel. Esimeses rühmas oli ka rohkem kopsudes vohavaid metastaase. Toiduteaduse professor William G. Helferich märkis, et kopsukasvajaid oli kaks korda rohkem, need olid ka agressiivsemad värsket õli tarbinud hiirte grupis.

«Värske õli rühmas olid metastaasid samuti olemas, kuid nad ei olnud nii invasiivsed ega agressiivsed ja nende levik ei olnud nii ulatuslik,» sõnas Helferich.

Miks korduvalt kuumutatud õli on ohtlik?

Toiduõli korduv kuumutamine muudab selle koostist ja vabastab akroleiini, mis on toksiline ja potentsiaalselt kantserogeenne kemikaal.

Restoranid ja muud valmistoitu tegevad ettevõtted kasutavad sojaõli korduvalt, enne kui see küpsetusvannides värske õliga asendatakse.

Need tegurid ajendasidki teadlasi uurima, kas õli taaskasutamine võib mõjutada rinnavähi arengut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles