Teadlased avastasid bakterid, mis aitavad immuunsüsteemil vähi vastu võidelda

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: PantherMedia/Scanpix

Ülemaailmses uuringus tuvastati soolestiku bakterid, mis suurendavad immuunsüsteemi võimet võidelda kasvajate vastu. Avastus peaks aitama tõhustada vähktõve raviks kasutatavat immunoteraapiat.

Immunoteraapia on üldine nimi ravimeetodite kohta, mis suurendavad organismi võimet võidelda haiguste vastu.

Üks selline ravi tõkestab valke, mida toodavad vähirakud ja mis kaitsevad vähki immuunrakkude rünnaku eest.

Kuid mitte kõik vähivormid ei reageeri immuunsüsteemi kontrollivatele ravimitele ühtemoodi ning võivad põhjustada ka ebameeldivaid kõrvaltoimeid.

Teadusajakirjas Nature Communications avaldatud uuringus ilmneb, millised inimesed võivad vähirakkude toodetavaid valke blokeerivatest ravimitest kõige enam kasu saada. Siin mängivad olulist rolli soolestikus elutsevad bakterid, mis toetavad immuunsüsteemi, muutes selle tugevamaks võitluses vähiga.

Uurijad tuvastasid 11 soolebakterite tüve, mille koostoime immuunsüsteemiga aeglustas melanoomkasvajate kasvu hiirtel. Need bakterid aktiveerivad vähivastaseid immuunprotsesse. Kasulikke mikroskoopilisi sõdalasi saab soolestikku koondada tervislikult toitudes.

Leiti, et immuunsüsteemi võimekuse ja bakterite vahel on siduvaks elemendiks UPR – see on molekulaarne protsess, mis aitab hoida valke tervetena, eemaldades need, mis on vormunud valesti.

See molekulaarne protsess oli vähemaktiivsem inimestel, kelle melanoom allus vähirakkude toodetavaid valke tõkestavale immuunravile.

See viitab, et immunoteraapiast võivad saada suuremat kasu inimesed, kelle molekulaarsed protsessid, mis kõrvaldavad vigaseid valke, on muidu aeglasemad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles