Tee vahet: milline kõhuvalu viitab pimesoolepõletikule?

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Pimesoolepõletik tekitab ränga kõhuvalu.
Pimesoolepõletik tekitab ränga kõhuvalu. Foto: Panthermedia / Andriy Popov/Scanpix

Kõhuvalusid tuleb ikka ette, olgu need tingitud vürtsikast söögist, toidumürgitusest või muust kõhuhädast. Kui terav valu on aga alakõhus paremal pool, ei anna järele ning viib ära söögiisu, võib tegu olla pimesoolepõletikuga.

Pimesoolepõletik võib tekkida mistahes ajal, nii treenitud inimesel kui ka tugitoolisportlasel ning selle ennetamiseks pole ohutuid ega ohtlikke toite, kirjutab Healthline. Pole ka välistatud, et kui esimene põletik paraneb ilma kirurgilise sekkumiseta, siis tekib põletik kunagi uuesti.

«Kui valu ei leevene, vaid läheb aina hullemaks, on aeg minna EMOsse,» nentis Ohio Wexneri Ülikooli meditsiinikeskuse kirurg David Renton. «Mitte miski otseselt ei põhjusta pimesoolepõletikku. See lihtsalt juhtub. Selle vältimiseks pole olemas eridieete ega ka toite, mida peaks vältima,» lisas ta.

Mida varem saab aga pimesoolepõletikuga inimene abi, seda parem. Kirurgi sõnul kestab operatsioon keskmiselt 30 minutit ning leebema seisundi puhul möödub see komplikatsioonideta, kui aga inimene jõuab haiglasse viimasel minutil, võib ka haiglaravi aeg pikemaks osutuda.

Lisaks torkivale kõhuvalule võivad pimesoolepõletiku sümptomiteks olla kehv söögiisu, iiveldus, oksendamine ja palavik. Pimesoolepõletiku diagnoosimine võib olla veidi keeruline, sest sümptomid on üsna üldised. Arstid peavad välistama näiteks neerukivid, sapipõie probleemid ning kuseteede infektsioonid. Kuigi pimesoolepõletik ei küsi aega, kohta ega vanust, tabab see sagedamini 10-30-aastasi inimesi.

Osa teadlasi (sealhulgas Charles Darwin) on olnud arvamusel, et pimesool aitas kaasa inimese seedeprotsessis siis, kui meile oli valdavalt kättesaadav taimne toit ning võimalusi liha söömiseks nappis. Praegu pimesool seedetöös ei osale ning inimesed, kel on see eemaldatud, ei erine kuidagi teistest. Pimesoolt peetakse n-ö ebavajalikuks elundiks, mis organismi töös otseselt ei osale, nii nagu ka näiteks sabakont ja meeste rinnanibud.

Kuigi peamine ravimeetod on pimesoole kirurgiline eemaldamine, saab ka antibiootikumiravi üha rohkem positiivset vastukaja. Eelmisel aastal avaldati soomlaste uuring, kus soovitati antibiootikume tõhusa alternatiivina operatsioonile. Viie aasta jooksul jälgiti 530 patsienti, kes said antibiootikumiravi ning kahel kolmandikul neist ei tekkinud selle ajaga uut pimesoolepõletikku. Peamine risk antibiootikumiravi puhul arvatakse olevat see, et põletik siiski ei vähene ning pimesool võib lõhkeda. See võib omakorda tekitada sepsise. Pimesoolepõletiku surmajuhtumeid on teada maailmas aga vaid käputäis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles