Rahutu beebi suurendab emal selle vaimse häire tekkeriski

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Shutterstock

Uues uuringus leiti, et rahutu käitumisega beebi ei röövi värskelt emalt mitte ainult unetunde, vaid suurendab ka depressiooniohtu.

«Me leidsime, et ema depressioonirisk sõltub nii rasedusest kui ka imiku käitumisest,» ütles doktor Prachi Shah, kes on üks uuringu autoritest.

Uuringu käigus vaadeldi rohkem kui 8200 last ja nende emasid üle kogu Suurbritannia, kirjutab Health24. Teadlased leidsid, et väga rahutute imikute emadel oli ligi kaks korda suurema tõenäosusega depressiooni tunnuseid võrreldes nende emadega, kellel oli rahulik laps.

Selgus ka näiteks see, et emad, kellel on õigeaegne või ainult pisut enneaegne rahutu laps, kogevad suurema tõenäosusega depressiooni kui need emad, kelle rahutu laps sündis oluliselt enneaegsena.

«Need tulemused kinnitavad, et kõik emad, kes hoolitsevad keerulisema temperamendiga väikelaste eest, võivad vajada oma teekonnal täiendavat emotsionaalset abi,» ütles Shah. «Oluline on märgata ema vajadusi ja võimalikke sümptomeid õige ajal, et abi osutamine ei jääks hiljaks. Depressioon võib negatiivselt mõjutada ema ning lapse suhet ja seeläbi kahjustada mõlema tervist,» lisas Shah.

Uuringus leiti ka seda, et madalama sissetulekuga, suitsetavad ja mitte abielus olevad emad kogevad depressioonisümptomeid suurema tõenäosusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles