Iga päev 20 minutit looduses jalutamist aitab paljusid kimbutava probleemi vastu

Annaliis Laidre
, Teemaveebide toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Kõik rahvatervist edendavad nõuanded suunavad inimesi suurendama päevaste sammude arvu, selleks soovitatakse näiteks ühistransport asendada jalutamisega ja liftisõit trepist kõndimisega.

Kõndimine on kerge kardiotreening, mis on kasulik nii sinu kehale kui ka ajule. Uues uuringus selgus aga veel see, et igapäevasel jalutuskäigul on tähelepanuväärne kasutegur sinu vaimsele tervisele – eriti siis, kui seda teha mõnes looduskaunis kohas, kirjutab Metro. Teadlased on avastanud, et 20-30 minutit igapäevast looduses jalutamist võib oluliselt alandada stressihormooni kortisooli taset, seda lausa kümnendiku ulatuses. Ja kui pikemalt looduses viibimine on küll endiselt kasulik, siis teadlaste sõnul on kõige märkimisväärsem mõju stressi ennetamisel just esimesel 20 minutil.

Kui sa elad linnas, siis ei ole igapäevased ekskursioonid maapiirkonda tõenäoliselt teostatavad. Õnneks ütlevad uuringu autorid, et looduse mõju tundmiseks ei pea sellesse ilmtingimata täielikult sukelduma. Väidetavalt on abi ka sellest, kui leiad mõne rohelise murulapi või isegi vaid puu.

Uuringut juhtinud doktor Mary Carol Hunter avaldas lootust, et antud tulemuste põhjal soovitavad arstid ärevuse ja depressiooni all kannatajatele lisaks muule ravile edaspidi ka «loodusetablette».

On väga oluline hoida oma stressitasemel silma peal, sest püsivalt kõrge kortisoolitase organismis võib tõsta vererõhku, kutsuda esile peavalusid, kõhuvalu, veresuhkru taseme tõusu, südameprobleeme ja veel mitmeid teisi tervisehädasid. Kas pole mitte hea teada, et piisab puude vahel ajaveetmisest, et nende hädade tekkeriski oluliselt vähendada?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles