Ka mõõdukas alkoholitarbimine tõstab ohtlike terviserikete tõenäosust

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Shutterstock

Jood vähem alkoholi kui varem? Väga hea, kuid isegi mõõdukas koguses alkoholi suurendab mõningate terviserikete ohtu.

Uus uuring võttis vaatluse alla väite, et pokaal alkohoolset jooki päevas on sulle hea. Mis siis selgus? Tuli välja, et isegi mõõdukas tarbimine suurendab südamerabanduse ja kõrgvererõhutõve riski. Hiinas läbiviidud uuringus võeti vaatluse alla enam kui 500 000 inimest, uurides nende terviseandmeid ja harjumusi.

Teadlased leidsid, et kui neli alkohoolset jooki päevas suurendab südamerabanduse riski kolmandiku võrra, siis ühe või kahe joogi tarbimise puhul on risk küll väiksem, kuid endiselt 10-15 protsenti kõrgem kui täiskarsklastel. Uuringus ei leitud ühtegi asitõendit selle kohta, et alkoholil oleks mingisugune tervist kaitsev efekt.

Uuringu autorid ütlevad, et südamerabanduse ja alkoholi omavahelist seost tuleb veel edasi uurida, sest lõpliku järelduse tegemiseks ei olnud osalejatel esinenud piisavalt palju südamerabandusi. Siiski loodavad teadlased, et saadud tulemused aitavad tõsta inimeste teadlikkust ka mõõduka alkoholitarvitamise riskidest tervisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles