Šokolaad ei parandagi tuju: teadlased väidavad, et magusa söömine ei tõsta meeleolu

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Magusa söömine tuju oodatud määral ei tõsta.
Magusa söömine tuju oodatud määral ei tõsta. Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Scanpix

Paljud haaravad halva tujuga magusa järele, kuid teadlased väidavad nüüd, et suhkrurikkad maiustused ei tõsta tuju ega tee lapsi energiliseks.

31 uuringut vaadelnud analüüsi põhjal said Berliini Humboldti ülikooli uurijad öelda, et pole tõendeid, et maiustamisel oleks mingit mõju tujule või et see teeks lapsed hüperaktiivseks. Teadlaste sõnul on tegu müüdiga, mis panustab paljude ülekaalulisusse vahendab Daily Mail

Uuringu tulemusel leiti hoopis, et maiustuste söömine muudab inimesed väsinumaks vähem kui tunniga. Suhkru ja süsivesikute mõju tujule on pikalt arutluse all olnud. Hooajalise meeleoluhäire või depressiooni käes kannatajad on ennast ravinud suhrurikaste toitudega. Seda toetavad ka uuringud, mis väidavad, et suhkrut aitab vabastada heaolu põhjustavaid neurotransmittereid ehk kemikaale, mis närvirakkude vahel sõnumeid saadavad.

Siiski viitavad uuringud ka sellele, et süsivesikutega liialdamisel on vaimsele heaolule kehv mõju. Kasvava suhkrutarbimisega seoses tahtsid uurijad teada, milline seos on tuju ja suhkrutarbimise vahel. Vaadeldes 31 uuringut, kus osales kokku 1259 inimest, järeldasid nad, et süsivesikutel pole tujule mingit efekti. See väide jäi püsima ka olenemata suhkru kogusest ja tegevustest, mida peale suhkrutarbimist sooritati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles