Pidev urineerimine öösel võib olla märk sellest terviseprobleemist

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pidev urineerimisvajadus öösel võib oluliselt segada väljapuhkamist ja olla kõrge vererõhu tunnuseks.
Pidev urineerimisvajadus öösel võib oluliselt segada väljapuhkamist ja olla kõrge vererõhu tunnuseks. Foto: Martina Kovacova / PantherMedia / Martina Kovacova

Jaapanis tehtud uuest uuringust nähtus, et öise urineerimise vajadus võib olla seotud hüpertensiooni ehk püsivalt normaalsest kõrgema vererõhuga ja keha suure soolasisaldusega.

Uue uuringu kohaselt võib öösel sage tualettruumi külastamine olla kõrge vererõhu märk, vahendab Medical News Today.

Tavapärased öised tualettruumi külastamise põhjused on muidu suur vedeliku tarbimine, unehäired ja põietakistus.

Inimesed võivad magada üldiselt kuni kaheksa tundi ilma urineerimata. Mõnel võib tekkida vajadus tõusta tualeti külastamiseks öösel kord-kaks ja seda peetakse normaalseks. Osa inimesi tunneb aga vajadust tõusta tualeti kasutamiseks igal ööl kuni kuus korda. See võib olla märk teistestki terviseprobleemidest, sealhulgas põiehaigustest, eesnäärme kasvajast, samuti võib nii sagedast urineerimisvajadust esineda rasedatel, südame- või maksapuudulikkuse ja diabeediga inimestel.

Vanemaks saades toodavad meie kehad ka vähem antidiureetilist hormooni, mis võimaldab meil säilitada vedelikku – see viib rohkema uriinitoodanguni öösel. National Sleep Foundationi 2003. aasta küsitlusest selgus, et kahel kolmandikul vastajatest vanuses 55–84 aastat esines vähemalt paar ööd nädalas, mil nad olid sunnitud pidevalt suunduma tualetti.

Soola tarbimise vähendamine võib aidata öösel paremini magada

 

Teadlaste meeskond tutvustas oma hiljutise uuringu tulemusi, mille kohaselt võib sage öine urineerimise vajadus olla seotud ülemäärase soola tarbimise ja sellest tekkiva kõrge vererõhuga.

Jaapanis tarbivad inimesed üldiselt tunduvalt rohkem soola kui lääneriikides ja sel põhjusel on neil ka suurem risk kõrge vererõhu tekkimiseks.

Teadlased võtsid uuringusse 3749 Watari linna elanikku, kes olid 2017. aastal läbinud iga-aastase tervisekontrolli ja vastanud küsimustele oma vererõhu ja öiste urineerimisharjumuste kohta.

Andmed näitasid, et sageli öösel urineerimiseks üles tõusvatel inimestel oli 40 protsenti suurema tõenäosusega kõrge vererõhk. Mida rohkem esines öiseid tualetikülastusi, seda kõrgem oli hüpertensioon.

Seda seost võivad mõjutada erinevad tegurid, sealhulgas elustiil, soola tarbimine, etniline päritolu ja geneetiline taust.

Uuringu teinud teadlased rõhutavad, et kõrget vererõhku on oluline võimalikult varakult avastada ja ravida, et vältida selle põhjustatavaid muid südame-veresoonkonna haigusi.

Nii et kui su elu osaks on öine tualetiralli, kontrolli, kuidas on lood vererõhuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles