See toidus sisalduv ühend paneb piduri kopsuvähi arengule (2)

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tsillipipras teravat maitset tekitav ühend pidurdab vähirakkudele elu tagava valgu aktivatsiooni.
Tsillipipras teravat maitset tekitav ühend pidurdab vähirakkudele elu tagava valgu aktivatsiooni. Foto: Vitalina Rybakova / PantherMedia / Vitalina Rybakova

Uuest uuringust ilmnes, et kapsaitsiin, tšillipipart teravamaitseliseks muutev ühend, võib edukalt peatada kopsuvähi metastaaside arengu.

Uuringus saadi täiendavad tõendeid, et kapsaitsiinil on vähivastased omadused, vahendab Medical News Today.

Ameerika Vähiühingu andmetel on kopsuvähk USAs ülekaalukalt juhtiv vähktõvega seotud surma põhjus nii meeste kui naiste hulgas. Enamik surmajuhtumeid on tingitud vähi metastaseerumise ehk keha kaugematesse osadesse levimise tõttu.

American Society for Investigative Pathology konverentsil esitletud hiljutised uuringutulemused viitavad, et üks toitaine võib metastaaside kujunemise protsessile piduri tõmmata. Kapsaitsiin, tšillipiprale teravat maitset andev ühend, peatas kopsuvähi metastaaside arengu nii närilistel kui inimeste rakuproovides.

Kuidas kapsaitsiin vähi vastu toimib?

Teadlased testisid kapsaitsiini toimet inimestelt võetud kopsuvähi rakkudele ja leidsid, et kapsaitsiin peatas metastaaside kasvu, kui need olid oma arengu esimese etapis.

Teadlased toitsid kopsuvähiga hiiri kapsaitsiini sisaldava söögiga ja ilmnes, et nendel närilistel tekkis kopsudes palju vähem metastaatilisi vähirakke võrreldes tavalisel hiiretoidul olevate vähihaigete liigikaaslastega.

Täiendavad katsetused näitasid, et kapsaitsiin peatas kopsuvähi metastaaseerumise, blokkides Src-valgu aktivatsiooni – see valk mängib võtmerolli rakkude ellujäämisel ja elutsükli reguleerimisel.

Teadlased järeldasid, et kapsaitsiin suhtleb otseselt Src-valguga ja takistab selle aktivatsiooni, mille tulemuseks on kopsuvähi metastaaside arengu pärssumine.

Teadlased usuvad, et nende uuringu tulemused võivad soodustada uute ravimite väljatöötamist, mida saaks kasutada ühes kemoteraapiaga metastaatilise kopsuvähi vastu. Nad loodavad arendada välja ravimid, millega ei kaasneks seedetrakti ärritust, mida suuremas koguses tarbitav kapsaitsiin praegusel kujul tekitab.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles