Naine elas 99-aastaseks, teadmata, et tema siseelundid asetsesid tagurpidi

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Naisel olnud seisundi puhul asetsevad siseelundid peegelpildis.
Naisel olnud seisundi puhul asetsevad siseelundid peegelpildis. Foto: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia / Wavebreakmedia ltd

Peaaegu 100-aastaseks elanud naise surnukeha uurimisel tuli välja, et tal oli meditsiiniliseks harulduseks peetav seisund. 

Põhja-Ameerika mandri läänerannikult Oregonist pärit Rose Marie Bentley elas ilma ühegi kaebuseta 99-aastaseks, teadmata, et tema siseelundid paiknesid valedes kohtades, vahendab Independent

Kui Bentley 2017. aastal suri, annetati tema keha teadusele. Kui Oregoni Tervise ja Teaduse ülikooli tudengid hakkasid vana naise surnukeha anatoomiaklassis uurima, leidsid nad midagi ebatavalist. Tuli välja, et naisel oli väga haruldane haigus, situs inversus. Seisund esineb vaid ühel viiekümnest miljonist täiskasvanust ning selle puhul asetsevad maks, magu ja teised siseorganid ümberpööratult. Bentleyl oli jäänud süda siiski vasakule poole rinnakusse. Ülikooli õppejõu sõnul nägi ta kohe, et midagi on teistmoodi, kuid tal läks tükk aega, et aru saada, kuidas naise siseorganid paiknesid.

Kuigi sellise geneetilise seisundiga on südameprobleemid palju rohkem levinud kui üldises populatsioonis, ei koge enamasti seda seisundit põdevad inimesed mingeid meditsiinilisi sümptomeid või terviseprobleeme, kirjutab meditsiiniportaal HealthLine. Kuni tänapäevase meditsiini tulekuni jäi seisund enamasti diagnoosimata. Haruldasemate juhtumite puhul võivad siseelundid olla dubleeritud või üldse puududa ning see põhjustab sagedamini ka tervisemuresid.

Bentleyl ja tema abikaasal oli viis last ning nad pidasid talu ja loomatarvikute poodi. Naise lapsed ütlesid, et nende ema oleks naernud, kui oleks teada saanud, et ta oli meditsiiniline haruldus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles