Uuring: suurte teede ääres elavate laste areng on aeglasem

PM Tervis
Copy
Elu maanteede lähistel võib arengut pidurdada.
Elu maanteede lähistel võib arengut pidurdada. Foto: Peer Worms / PantherMedia / Peer Worms

Maanteed panevad vanemad muretsema: tavaliselt küll laste turvalisuse pärast, aga nendega võib kaasneda ka muul moel tervist ohustavaid probleeme.

Suurte sõiduteede lähedal elavad väikesed lapsed saavad kaks korda tõenäolisemalt madalamad tulemused kommunikatiivseid oskusi mõõtvates testides kui nendest kaugemal elutsevad eakaaslased, vahendab CNN.

«Teame, et suurte teede ääres elamine on seotud kõrge õhureostuse tasemega,» ütles professor Sandie Ha, uuringu juhtivteadur.

Uuringust ilmnes, et pärast sündi suurte maanteede ääres elanutel olid lapsepõlve keskel eakaaslastest madalamad nii verbaalne kui mitteverbaalne intelligentsus, visuaal-motoorsed oskused.

Ameerikas elab 30-45 protsenti inimestest suurtest teedest poole kilomeetri raadiuses.

Uuringu käigus mõõdeti ka õhusaaste taset, millega 5000 uuritavat last kokku puutusid. Autode heitgaasidest õhku pihustuv osoon võib kahjustada kopse, põhjustades õhuteede ahenemist. Peened sisse hingatavad mürgised osakesed, mis on 30 korda väiksemad kui juuksekarva laius, põhjustavad kopsude ärritust ja mõnel juhul hingamis- ja südameprobleeme.

Teadlased leidsid, et suurte teede ääres elamine seostus kaks korda suurema riskiga, et lapsel on kolmandaks eluaastaks kommunikatiivses arengus mahajäämus.

Ilmnes, et kokkupuude kõrge õhureostuse tasemega raseduse ajal ning elu alguses tõi kaasa mahajäämuse arengu kõikvõimalikes tahkudes.

Kokkupuude saastega pärast sündimist mängis arengu peetumises isegi suuremat rolli kui rasedusaegne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles