Puukentsefaliidi vastu saab vaktsineerida veel kahes apteegis

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Puuk kampsuni peal.
Puuk kampsuni peal. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Aprillis ja mais saab end puukentsefaliidi vastu vaktsineerida ka Eesti apteekides. Vaktsineerimisvõimalust pakkuvate apteekide hulka lisandub kaks apteeki: Euroapteek Tallinnas Kristiine Keskuses ja Tartu südalinnas Küüni tänaval.

«Nüüd saab end puukentsefaliidi vastu vaktsineerida kokku 19 Eesti apteegis,» sõnas Eesti apteekide ühenduse (EAÜ) juhatuse liige, proviisor Kristiina Sepp. Inimeste huvi apteegis vaktsineerimise vastu on tema sõnul olnud suur, esimese nädalaga on vaktsiini teha lasknud ligi tuhat inimest.

«On hea meel näha, et inimesed mõtlevad üha enam terviseennetusele – kuidas elada tervemalt, muretumalt ja kauem. Apteekides vaktsineerimise võimalus toob selle teenuse inimestele lähemale, nad on selle tänulikkusega vastu võtnud ja altid ka enda eest hoolt kandma,» kiitis Sepp.

Ta avaldas lootust, et apteegis vaktsineerimise võimalus aitab kaasa puukentsefaliidi haigusjuhtude vähenemisele, mille tulemusel oleks ka vähem selle tüsistuste käes kannatavaid inimesi. «Maailma terviseorganisatsiooni (WHO) määratluse kohaselt asub Eesti piirkonnas, kus tuleks puukentsefaliidi vastu vaktsineerida kogu elanikkond. See aga tähendab, et elanikkonna teadlikkust vaktsineerimise olulisusest on selgelt vaja tõsta,» lisas Sepp. 

Eestis on puukentsefaliidi vastu vaktsineeritus väga madal. Aastas vaktsineeritakse esimest korda 1,2 protsenti ja tehakse korduvvaktsiin 1,3 protsendile rahvastikust. Puukentsefaliidivastast vaktsineerimist tehakse skeemi järgi: esimesed kaks süsti ühe- kuni kolmekuulise vaheajaga, kolmas 9-12 kuud hiljem. Pärast seda tuleb esimene kordussüst teha kolme aasta möödudes, järgmised viieaastase intervalliga.

Sepa sõnul kinnitab teiste riikide kogemus, et apteekides vaktsineerimine on aidanud olulisel määral tõsta elanikkonna vaktsineerituse taset. Praegu vaktsineeritakse apteekides 12 Euroopa riigis, osas neist ka apteekrite poolt. Eestis viivad vaktsineerimistoimingut läbi tervishoiuteenuse osutajate juures töötavad, väljaõppe läbinud tervishoiutöötajad.

Apteekides teostatakse puukentsefaliidi vastast vaktsineerimist aprilli ja mai vältel valitud apteekides üle Eesti. Vaktsineerida saab Tallinnas, Tartus, Jõhvis, Pärnus, Rakveres ja Kuressaares kokku 19 apteegis. Kaasatud on Apotheka, Benu, Euroapteegi ja Südameapteegi apteegiketid.

Puukentsefaliit on puukidega leviv viiruslik kesknärvisüsteemi nakkushaigus, mis võib põhjustada erineva raskusastmega meningiiti või meningoentsefaliiti. Haigus võib endast märku anda kõrge palaviku, tugeva peavalu, kuklakangestuse, oksendamise, uimasuse ja üldise halva enesetundega. Haiguse põdemise järgselt võivad jääda mitmesugused tüsistused nagu tasakaalu- ja koordinatsioonihäired, jäsemete halvatus, peavalu, keskendumis- ja mäluhäired jm. Puukentsefaliit võib 0,1-4 protsendil juhtudest lõppeda surmaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles