New Yorgi linnaosas tehti vaktsineerimine rahatrahvi ähvardusel kohustuslikuks

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bill de Blasio pressikonverentsil.
Bill de Blasio pressikonverentsil. Foto: SHANNON STAPLETON / REUTERS

New Yorgi linnapea kuulutas leetrite puhangu tõttu välja hädaolukorra ning tegi haiguse leviku piirkonnas vaktsineerimise kohustuslikuks. 

New Yorgi linnapea Bill de Blasio kuulutas leetrijuhtumite sagenemise tõttu välja rahvatervise hädaolukorra ning andis välja käsu vaktsineerida kõiki Brooklynis Williamsburgis elavaid kaitsesüstimata asukaid. Enda või oma laste vaktsineerimisest keeldujaid võib oodata kuni 1000-dollarine rahatrahv, vahendab New York Times

New Yorgi leetripuhangu epitsentris Brooklinis on eelmise aasta sügisest kinnitatud juba 285 juhtu, millest 21 puhul on patsiendid vajanud haiglaravi ning viiel juhul intensiivravi osakonnas. Brooklynis ja Queensis teatatud juhtudest pärineb enamik õigeusklikest juudi kogukondadest. Ultraortodokssete juudi kogukondade vastuseisu põhjus vaktsineerimisele on teadmata ning Williamsburgis töötav arst Gary Schlesinger sõnas väljaandele, et meenutab õigeusklikele vanematele tihti, et usk vaktsineerimist ei keela. Detsembris prooviti puhangut ohjeldada, keelates haiguse levikualas vaktsineerimata lastel koolis käia, kuid meede polnud piisavalt efektiivne.

USAs on sel aastal teatatud kokku 465 leetrite juhtumist, kusjuures 78 uut juhtu ilmnesid eelmisel nädalal. Kohustuslik vaktsineerimine on haruldane, kuid USA ajaloos ka varem toimunud. Ülemkohus kinnitas rohkem kui sada aastat tagasi, et kohustuslik vaktsineerimine on seaduslik, kuid tõmbas piiri keeldujate karistamise ja nende jõuga vaktsineerimise vahel. Siiski on mõlemat taktikat viimase 120 aasta jooksul kasutatud: 1900. aasta katkupuhangu ajal San Franciscos ja hiljuti 1991. aasta leetripuhangu takistamiseks Philadelphias. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles