Miks paneb diabeet sageli ka südame tervisele põntsu?

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimsüdame mudel.
Inimsüdame mudel. Foto: Sebastian Kaulitzki / PantherMedia / Scanpix

Diabeetikutest meestel on südamepuudulikkuse tõenäosus tervete isikutega võrreldes 2,4 korda, naistel aga viis korda suurem, kirjutab Virtuaalkliinik.

Hiljuti Loyola Ülikooli Chicago Stritchi Meditsiinikoolis läbi viidud uuringu tulemused näitavad raku tasandil, kuidas diabeet võib südamepuudulikkust põhjustada. Teadlaste sõnul võivad uuringu tulemused aidata välja töötada ravimeid, mis võimaldaksid ravida ja võib-olla isegi ennetada südamepuudulikkuse teket diabeediga patsientidel.

Terve südame korral võivad mikroskoopilised võrestruktuurid, mida nimetatakse müofilamentideks, põhjustada lihaserakkude kokkutõmbumise. Rakkude koostoimel tõmbub süda kokku ja lõdveneb taas iga löögiga. Südamepuudulikkusega patsientidel muutuvad südamelihase rakud nõrgemaks ja selle tagajärjel ei pumpa süda piisavalt verd, et keha vajadusi täita. Patsiendil võivad esineda sellised sümptomid nagu õhupuudus, väsimus ja jalgade paistetus. Südamepuudulikkusel võivad olla fataalsed tagajärjed.

Loyola uuringus pöörasid teadlased tähelepanu molekulile, mille nimeks on metüülglüoksaal. Kui keha muudab toidu keemiliseks energiaks, tekivad jääkained, sealhulgas metüülglüoksaal. Tavaliselt suudab keha metüülglüoksaali tõhusalt kõrvaldada, ent diabeetikutel on see puhastusprotsess häiritud, mis võimaldab metüülglüoksaalil koguneda. 

Uuringus tehti kindlaks, et metüülglüoksaal muutis diabeetikutest südamepuudulikkusega patsientidel südame müofilamente rohkem kui neil, kellel südamepuudulikkust ei esinenud või see esines ilma diabeedita. Lisaks sellele tegid teadlased kindlaks, et metüülglüoksaali põhjustatud muutused nõrgestasid südamelihase rakke, häirides molekulaarset motoorikat.

Loe lugu täismahus Virtuaalkliniiku portaalist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles