Kanada mehe haigusjuht ilmestas, milline võib olla D-vitamiini üledoos (1)

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Toidulisanditele ei tohi ravitoimeid omistada.
Toidulisanditele ei tohi ravitoimeid omistada. Foto: Murat Subatli / PantherMedia / Murat Subatli

D-vitamiini toidulisandit soovitatakse eriti põhjamaa inimestele, et tugevdada luid ja tõsta tuju. Hiljutine haigusjuhu kirjeldus näitas, millised ohud võivad päikesevitamiini üleannustamisega kaasneda. 

54-aastane mees naasis puhkusereisilt, kus oli päevitanud üle kaheksa tunni ööpäevas. Arstid leidsid peale seda mehe verest ebatavaliselt kõrgel tasemel kaltsiumit ja D-vitamiini, mis tekitas neeruprobleeme, kirjutati Kanada meditsiiniajakirjas avaldatud haigusjuhu kirjelduses, vahendab Insider

Mees rääkis arstile luuvalust, kõrgest vererõhust ja perekonnas esinenud polütsüstilisest neeruhaigusest. Uurides, kas mees tarvitab toidulisandeid, selgus, et ta oli viimase kahe ja poole aasta jooksul iga päev 12 tilka D-vitamiini võtnud. Keskmiselt tarbis kanadalane iga päev 8000–12000 IUd D-vitamiini, mis tekitas tal neerufunktsiooni vähenemise, ebamugava ja pideva sügeluse, väsimuse ja luuvalu. Mayo kliinik kirjutab, et kui inimene tarbib kuude kaupa päevas üle 60 000 IU D-vitamiini, võib see viia mürgistuseni, mida iseloomustab iiveldus, oksendamine, luuvalu ja neeruprobleemid. Keskmine soovituslik annus on 600–2000 IUd, olenevalt inimese eluviisist.  

Arstide sõnul põhjustas äärmuslik D-vitamiini manustamine veres kaltsiumi taseme hüppelise kasvu. Teda raviti hüdroksüklorokiiniga, mida kasutatakse tavaliselt autoimmuunhaiguste raviks. Patsient võttis ravimit aasta aega, kuid krooniline neeruhaigus oli juba tekkinud.  

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles