Enneta südamehaigusi: uuring leidis, millega tuleks toidus asendada punane liha

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kotletti võib liha asemel hoopis ubadest või kikerhernestest teha.
Kotletti võib liha asemel hoopis ubadest või kikerhernestest teha. Foto: Christian Fischer / PantherMedia / Christian Fischer

Ülevaatlikus uuringus vaadati, milline mõju on punase liha asendamisel teiste toitudega. 

Purdue ülikooli ja Harvardi T.C. Chani rahvatervisekooli teadlased analüüsisid varem tehtud katseid, kus vaadati, milline mõju on punase liha asendamisel teiste toiduainetega. Leiti, et dieedid, kus asendati loomaliha tervisliku taimse valguga vähendas südamehaiguste riskifaktoreid, vahendab Eurekalert. 

Asendades punase liha taimse valguga, vähenesid südamehaiguste riskid: triglütseriidide sisaldus veres ja vererõhk. Taimne valk võis tulla näiteks pähklitest, sojast, kaunviljadest või muudest taimedest. Palju punast liha sisaldav dieet seostus kõrgema triglütseriidide tasemega, kuid peale selle ei olnud sel erilist vahet teiste dieetidega. Vaadates aga suurel hulgal punast liha sisaldavat dieeti võrdluses hulganisti taimset valku sisaldava toidulauaga, olid südamehaiguste riskid, näiteks «kahjulik» LDL kolesterool, madalamad.

Uuringu autori epidemioloogia- ja toitumiseprofessori Meir Stampferi sõnul on mõttetu küsida, kas punane liha on hea või halb. Tema sõnul tuleb seda küsida pigem millegagi võrdluses. «Asendades burgerid küpsiste või friikartulitega, ei muutu inimene tervislikumaks. Vahetades see aga välja tervislike taimsete valguallikatega, näiteks pähklite ja ubadega, on võimalik oma tervist parandada,» sõnas ta. 

Vaata siit, millised on seitse taimset ja tervislikku valguallikat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles