5 nippi, kuidas kõhulahtisusele kiirelt punkt panna

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Banaan sisaldab kiudaineid, mis aitavad väljaheitel taas tahkemaks muutuda.
Banaan sisaldab kiudaineid, mis aitavad väljaheitel taas tahkemaks muutuda. Foto: Phaisit Jrienbhasaworn / PantherMedia / Phaisit Jrienbhasaworn

Kui kõhulahtisus pole kestnud kauem kui nädala-kaks, ei ole tavaliselt tarvis sellega arsti juurde tõtata. Tülikat tervisehäda saab kergendada ka koduste vahenditega.

Kõhulahtisuse ravimitega alla surumine ei pruugi alati olla ka parim lahendus, kuna sel juhul jäävad toksiinid ja bakterid seedetrakti, kuigi kehal oleks vaja nendest tegelikult vabaneda, selgitab doktor Josh Axe.

Kui tegu on kroonilise kõhulahtisusega, tõuseb suurt kasu toitumise jälgimisest. Toitude hulka, mille tarbimisega kaasneb kõhulahtisus, tuleb sel juhul menüüs vähendada.

Tüüpilisel kõhulahtisusel aitavad aga kergemini kulgeda ja kiiremini mööduda järgmised kodused nipi.

Söö kergelt. Mida rohkem toitu tarbid, seda rohkem peab su seedetrakt pingutama. Kõhulahtisuse ajal ei ole sul ilmselt niikuinii suurt isu, nii et korraga väikeste koguste söömine ei tekita lisanduvalt meelehärmi.

Lihtsad toidud. Söö toitu, mida on kerge seedida. Jää paariks päevaks täisteratoitude, õunte, banaanide ja riisi peale. Nende toitude töötlemine on seedekulglale kerge, aga samas pakuvad need vajalikke kiudaineid, mis aitavad väljaheitel uuesti tahkeks muutuda.

Linaseemneõli. Selle tarbimine lühendab kõhulahtisuse kestust.

Juur – ja köögiviljad. Need sisaldavad vett, kiudaineid ja elektrolüüte. Valmista smootie või mahlajääd, auruta köögiviljad läbi, et neid oleks kergem seedida. Jälgi oma sümptomeid, veendumaks, et need ei muutu hullemaks, kuna osade inimeste organism reageerib halvasti naturaalsele suhkrule.

Mesi ja toores ingver. Osad inimesed kinnitavad, et väike kogus taimeteele lisatud mett ja ingverijuurt vaigistab kõhus möllavaid protsesse.

Kui sul on kõhulahtisus, võiksid vältida selle kestmise ajal ka järgmisi toite. Töödeldud piimatooteid võib olla raske seedida ja need võivad muuta kõhulahtisuse kulgu raskemaks. Samas keefir ja probiootilised jogurtid võivad sooletegevust toetada.

Kõhulahtisus võib tulla ka potentsiaalsetest allergeenidest nagu gluteen, pähklid, piimatooted ja koorikloomad.

Töödeldud rasvad ja õlid võivad suures koguses seedetrakti ärritada. Sealhulgas võivad kõhulahtisust hullemaks muuta neid sisaldavad kiirtoidud, juustused söögid, töödeldud lihatooted ja praetud toidud.

Lisatud suhkrud ja magusained võivad samuti teha palju halba. Bakterid armastavad suhkrust toituda ja selle tarbimine vähendab immuunsüsteemi ja seedefunktsiooni tõhusat toimimist.

Hoidu ka kohvist, mis sisaldab seedetrakti lihaseid stimuleerivat kofeiini, mis omakorda aktiveerib sooletööd ja krampe.

Hoia kõhulahtisuse ajal eemale ka karboneeritud jookidest ja alkoholist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles