Tervisenõu: miks tekivad kõrvetised ja kuidas neist vabaneda?

PM Tervis
Copy
Ka rasvane ja vürtsikas toit võib kõrvetiste teket soodustada.
Ka rasvane ja vürtsikas toit võib kõrvetiste teket soodustada. Foto: Shutterstock

Kõrvetised on ebameeldiv tervisehäda, mis võib inimest kimbutada korraga isegi mitme tunni vältel. Mida saame aga teha, et need leeveneks või hoopiski kaoks?

Vastab tervisenõustamise platvormi Minudoc.ee perearst Sergey Saadi:

Kõrvetised tekivad söögitorus, mis ühendab suud ja magu. Maos olev happeline vedelik ehk maomahl ärritab söögitoru alumise ja keskmise osa limaskesta, mille tulemuseks on põletav või ebameeldiv tunne rinnus, rinnaku taga, ülakõhus, kaelas või kurgus. Kuigi ebameeldiv põletav tunne paikneb kõrvetiste puhul südame lähedal, rinnaku taga, ei ole kõrvetiste teke südamega seotud. Küll aga võivad kõrvetistega sarnased sümptomid tekkida südamehaiguste puhul (südame verevarustuse häire, südameinfarkt).

Kõrvetiste sümptomid võivad tekkida siis, kui mao ja söögitoru vaheline klapp ei tööta korralikult. Tavaliselt hoiab see klapp maomahla seal, kus see peaks olema — maos. Kui neelad toidu alla, avaneb see korraks ja peaks siis kohe sulguma. Kõrvetiste puhul avaneb see liiga tihti ilma põhjuseta või ei sulgu piisavalt hästi - siis satubki maomahl söögitorru ja põhjustabki rinnus põletustunnet.

Üks levinumaid põhjuseid, miks sulgur korralikult ei sulge, on rõhu tõus kõhus, mis võib olla tingitud kas ühekordsest või pidevast ülesöömisest või rasvumisest, mille tõttu suurenenud rõhk kõhuõõnes surub ja pigistab magu selliselt kokku, et viskab maomahla üles. Seda võib soodustada kõhukinnisus või ka rasedus, sest raseduse ajal veres ringlev hormoon progesteroon soodustab klapi lõtvust.

Teatud toiduained võivad lõdvestada mao ja söögitoru vahelist klappi ja suurendada maomahla tootmist. Nendeks on näiteks tomatid, tsitruselised, sibul ja küüslauk, šokolaad, kohv, alkohol ning piparmünt. Ka rasvane ja vürtsikas toit võib kõrvetiste teket soodustada, veel teevad seda mõned ravimid, stress, unepuudus ja suitsetamine.

Kõrvetiste kestvus on varieeruv. Mõne inimese jaoks võib see tähendada vaid paari minutit, kuid mõnikord kesta mitu tundi. Harvad kõrvetised on ohutud, kuid pikaajalised kõrvetised, mille põhjuseks on reflukshaigus ehk mao-söögitoru tagasivoolu haigus, võivad põhjustada tõsiseid pikaajalisi kaebusi (köha, krooniline häälekähedus, kurguvalu, söögitoru põletik, tükitunne kurgus).

Raviks on kõige tõhusam kaalulangetamine, dieedipidamine ja mitte ülesöömine, kohvi joomise vähendamine, mediteerimine või jooga. Vajadusel võib proovida käsimüügist antatsiide, mis vähendavad maomahla happelisust - näiteks Rennie või Maalox. Kui tegemist on pikaajalise probleemiga, siis on mõistlik pöörduda perearsti poole, kes võib määrata maomahla tootmist vähendavat ravimit või vajadusel patsiendi lisauuringutele suunata.

Lugu ilmus esmakordselt aastal 2019.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles