Diabeedi ja D-vitamiini vaeguse seose kohta tehti oluline avastus
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome Oulu ülikooli hiljutise uuringu kohaselt muudab diabeet D-vitamiini omastamise raskeks. See avastus toob diabeetikutele kaasa uusi teadmisi D-vitamiini madala taseme üldiste põhjuste kohta, vahendab Virtuaalkliinik.
Uuringud on pikka aega viidanud sellele, et diabeetikute vere D-vitamiini tase on sageli madal, mistõttu on neist tehtud järeldused, et see viib diabeedi tekkeni. Nüüd aga on teadlased pigem seisukohal, et D-vitamiini puudus on tõenäolisemalt diabeedi tagajärg kui põhjus.
Tervel täiskasvanul kehas tekkiv ja toiduga saadav D-vitamiin muutub maksas kaltsidiooliks. Vastavalt uutele arvamustele peegeldab kaltsidiooli kontsentratsioon D-vitamiini tarbimist ja kontsentratsiooni kehas. Keha D-vitamiini taseme mõõtmiseks mõõdetakse just kaltsidiooli taset.
Oulu ülikooli teadlaste uuring viitas, et nii I kui ka II tüüpi diabeedi tekkemehhanismi tagajärjel on D-vitamiini muutumine kaltsidiooliks pärsitud. Diabeetikute kaltsidiooli moodustumise toppamine võib olla kauakestev, mis viib D-vitamiini puudulikkuseni.
Loe pikemalt Virtuaalkliiniku portaalist.