Diabeedi ja D-vitamiini vaeguse seose kohta tehti oluline avastus

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
D-vitamiin.
D-vitamiin. Foto: Panthermedia/ahmet naim danisoglu/scanpix

Soome Oulu ülikooli hiljutise uuringu kohaselt muudab diabeet D-vitamiini omastamise raskeks. See avastus toob diabeetikutele kaasa uusi teadmisi D-vitamiini madala taseme üldiste põhjuste kohta, vahendab Virtuaalkliinik.

Uuringud on pikka aega viidanud sellele, et diabeetikute vere D-vitamiini tase on sageli madal, mistõttu on neist tehtud järeldused, et see viib diabeedi tekkeni. Nüüd aga on teadlased pigem seisukohal, et D-vitamiini puudus on tõenäolisemalt diabeedi tagajärg kui põhjus.

Tervel täiskasvanul kehas tekkiv ja toiduga saadav D-vitamiin muutub maksas kaltsidiooliks. Vastavalt uutele arvamustele peegeldab kaltsidiooli kontsentratsioon D-vitamiini tarbimist ja kontsentratsiooni kehas. Keha D-vitamiini taseme mõõtmiseks mõõdetakse just kaltsidiooli taset.

Oulu ülikooli teadlaste uuring viitas, et nii I kui ka II tüüpi diabeedi tekkemehhanismi tagajärjel on D-vitamiini muutumine kaltsidiooliks pärsitud. Diabeetikute kaltsidiooli moodustumise toppamine võib olla kauakestev, mis viib D-vitamiini puudulikkuseni. 

Loe pikemalt Virtuaalkliiniku portaalist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles