Kaksikvendadest astronautide uuring tõi selguse, milline on pika kosmoselennu mõju tervisele (2)

PM Tervis
Copy
NASA astronaut Scott Kelly.
NASA astronaut Scott Kelly. Foto: NASA / Reuters / Scanpix

Astronaut Scott Kelly veetis 2015.-2016. aastal 340 päeva kosmoses. Nüüd avaldasid teadlased, milline on pika kosmoselennu mõju tervisele.

«Tulemused näitavad inimkeha vastupidavust ja robustsust,» ütles Steven Platts, inimese tervist kosmoses uuriva NASA programmi juhtivteadlane. Kosmoselend ei mõjutanud astronaudi tervist pikas perspektiivis, vahendab CBS News. «Oleme arenenud maal ühesuguse gravitatsiooniga keskkonnas, me kasvane üles, treenime ja teeme kõike siin... ja ometi, kui läheme kosmosesse, meie kehad kohanevad ja jätkavad funktsioneerimist ning üldjoontes teevad seda veel ka väga hästi,» tõdes teadlane.

Ta nendib, et astronaut Scott Kelly kehas kosmoselennu ajal toimunud muutused taandusid pea kõik pärast koduplaneedile naasmist kiirelt.

«See aitab suunata tulevast kosmoselendude biomeditsiini ja tagab ohutuma rännu Marsile ja tagasi,» usub teadlane.

Kelly ja ta kaksikvend Mark, kes on erru läinud kosmosesüstiku komandör, osalesid eksperimentide seerias, et teha kindlaks kosmose radioaktiivsuse, mikrogravitatsiooni ja teiste kosmoselennuga seotud asjaolude mõju inimesele ja geneetikale. Mark jäi koduplaneedile identseks kontrollisikuks.

Kosmoses tõusis võrreldes kaksikvennaga astronaudi immuunsüsteemi aktiivsus, mis on oodatav stressireaktsioon keha sattumisel võõrasse keskkonda.

Teadlasid eeldasid, et kosmoses toimub ka vananemine rakutasandil suurema hooga, aga nende üllatuseks ei olnud see sugugi nii.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles