Sotsiaalministeeriumi saamatus vihastas perearstid välja

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigi saamatus sunnib arste topelttööd tegema.
Riigi saamatus sunnib arste topelttööd tegema. Foto: Panther Media/Scanpix

Perearstid ähvardavad taas lõpetada puudedokumentide vormistamise, sest sotsiaalministeeriumi poolt lubatud ja kaua oodatud IT-lahendus valmib alles järgmise aasta suveks.

Sel suvel lahvatas äge tüli sotsiaalministeeriumi ja perearstide vahel, kuna arstid polnud rahul olukorraga, et nad peavad juba digitaalses terviseloos olevaid andmeid  ümber kirjutama.

«Perearstide tähtaeg puuete vormistamise lõpetamisest oli 1.august 2011, aga meil hakkas ametnike saamatusest kahju ja tulime veelkord vastu, et patsientidele puude vormistamine ei oleks takistatud,» rääkis perearst Anneli Talvik.

Talviku sõnul aga teatati neile viimasel sotsiaalministeeriumis toimunud koosolekul, et IT- firma ei suuda õigeaegselt tellimust täita. «Ja sotsiaalkindlusamet, meenutades veel minister Maripuu pea langemist puuete ja IT-lahenduse teemadel, ei julge ilmselgelt uut süsteemi kasutusele võtta,» sõnas Talvik.

Perearsti sõnul soovitakse uut süsteemi pikalt testida, aga tema kinnitusel ei saa seda teha kellegi teise arvelt. «Meie kannatus on katkenud! Perearstid on arvestanud lõplikult tähtajaga 1.märts 2012, siis me lõpetame puuete topeltvormistamise ja edastame info ainult digilukku,» kinnitas Talvik ja lisas, et kuidas ametnikud selle info sealt kätte saavad, ei ole enam arstide probleem.

Talviku kinnitusel leiavad perearstid, et riigi aastatepikkuses tegematajätmistes ei tasu arste süüdistada. «IT-lahendused puuetega inimeste jaoks on ametnike, mitte arstide vastutusala,» rõhutas ta.

Arstidel on põhjust söakalt sõna võtta, sest Talviku arvates alles tänu suvisele perearstide ähvardavas toonis väljaütlemisele paberitöö lõpetada, hakkas jää liikuma.

«Arvestades, et puuete vormistamise korra muutmist oleme taotlenud juba ligi 10 aastat, võime kindlalt öelda, et argumenteeritud diskussioon sotsiaalministeeriumiga kuhugi ei oleks viinud. Ilma meie vastuhakuta poleks hakatud ühtegi muudatust tegema,» toonitas ta.

Sotsiaalministeeriumist öeldi reedel, et seadusemuudatus, mis lubab digiloos olevaid inimese terviseandmeid vaadata ka sotsiaalkindlustusameti ekspertiisi spetsialistidel ja ekspertarstidel, jõustub järgmise aasta 1. juunil, kuna selleks ajaks valmib vajalik infotehnoloogiline lahendus. Ministeeriumi pressiesindaja Tiina Ansipi sõnul algatati see muudatus Eesti Perearstide Seltsi nõudmisel ning seda ette valmistades on tehtud pidevat koostööd nii Eesti Perearstide Seltsi kui ka sotsiaalkindlustusametiga. Pühapäeval proovis Postimees esitada täpsustavaid küsimusi, kuid ei saanud ministeeriumi esindajaid kätte.

Kaua kestnud probleem

Suvel teatasid perearstid, et loobuvad puuete ja töövõimetuskaotuse protsendi määramiseks vajalike paberite täitmisest, kuna sotsiaalministeerium pole mitme aasta jooksul suutnud vajalikku IT-lahendust muretseda.

Tookord ütles Talvik, et puude ja töövõimetuskaotuse protsendi määramine on erakordselt töömahukas. «See on lehekülgede pikkune terviseseisundi kirjeldus, mille arst peab edastama, kõik diagnoosid, ravid, patsiendi kaebused, siis veel hinnang, kuidas patsient toime tuleb, kuidas ravimid talle mõjuvad,» tõi ta näite.

Talviku sõnul täidavad arstid vastavat blanketti tihti õhtuti ja nädalavahetustel ning osadel neist kulub ligi kümnendik tööajast just nende dokumentide täitmiseks.

Sotsiaalminister Hanno Pevkur aga teatas siis, et perearstid seavad oma ultimaatumiga tõsiselt ohtu puuetega inimeste õiguste ning toimetuleku tagamise ja teadlikult rikuvad seadust.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles