Teadlased avastasid, millist mõju avaldab paratsetamooli võtmine tundeelule

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paratsetamooli võtmine nüristas empaatiat, nii võimet tajuda teiste kannatusi kui ka positiivseid emotsioone.
Paratsetamooli võtmine nüristas empaatiat, nii võimet tajuda teiste kannatusi kui ka positiivseid emotsioone. Foto: Phovoi R. / PantherMedia / Phovoi R.

Teadlased võtsid luubi alla, kas käsimüügist saadav valuvaigisti tuimestab ka kasutaja empaatiavõimet.

Atsetaminofeen ehk paratsetamool on kõige levinum valuvaigisti maailmas ja seda peetakse üsna kahjutuks. See pakub kiiret leevendust ja on saadav käsimüügis.

Teadlased võtsid paratsetamooli laia leviku tõttu uurida selle mõju inimpsüühikale, vahendab Medical News Today.

Uuringud viitavad üleüldisele tuimusele

Paratsetamool vähendab neuroloogilist reaktsiooni sotsiaalsele tõrjumisele, leiti juba 2010. aasta uuringus. Teisisõnu – see vähendab psühholoogilist valu.

2015. aastal tehtud uurimuses selgus, et paratsetamooli tarbimine nüristas hinnangulist ja emotsionaalset teabetöötlust. Samas leiti veel uuemas uuringus, et piirialane isiksushäirega inimestel suurenes paratsetamooli kasutades usaldus.

Dominik Mischkowski on olnud teemast huvitatud juba pikka aega. Tema 2016. aastal avaldatud uuringus tuli ilmsiks, et paratsetamool näis vähendavat inimeste võimet olla empaatiavõimeline teiste füüsiliste ja emotsionaalste kannatuste suhtes. Mischkowski sõnul nüristab levinud valuvaigisti inimese tundlikkust nii ta enda kui teiste valu suhtes.

Muudab tuhmiks ka positiivsed emotsioonid

Värskes uuringus soovis Mischkowski avardada eelnevat uurimustööd. Ta võttis sihiks selgitada välja, kas valuvaigisti tarbimine vähendab ka positiivset empaatiavõimet.

Uurijad andsid ühes grupis inimestele 1000 milligrammi paratsetamooli ja teises tühja platseebot. Uuringus osalejad ja neile ravimit andnud teadurid ei teadnud, kes sai millise toimega tableti. Tund aega hiljem lasti katses osalevatel inimestel lugeda lühikesi lõike inimeste positiivsetes kogemustest. Uurijad mõõtsid, kui positiivseks hindasid osalised sündmusi ja kui helge mõjuga arvasid nad need olevat lookangelaste jaoks.

Selgus, et paratsetamooli kasutamine vähendas positiivset empaatiat. Lugedes positiivseid kogemusi läbi elavatest inimestest, ilmutasid valuvaigisti mõju all olevad inimesed vähem empaatilist afekti võrreldes mõjuaineta tabletti võtnutega.

Paratsetamool ei mõjutanud aga võimet situatsiooni mõista – nad said aru selle positiivsest mõjust, lihtsalt ei suutnud olla ise loo peategelastega samal tundmuste lainel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles