Põhjused, miks päevas 10 000 sammu tagaajamine on meelevaldne

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalutamine turgutab tervist.
Jalutamine turgutab tervist. Foto: Monkeybusiness Images / Panthermedia / Scanpix

Ilmselt on igaüks kuulnud soovitust, et päevas võiks liikuda 10 000 sammu, mis tähendab umbes 7-8 kilomeetri pikkust vahemaad. Seda ümmargust numbrit on lihtne meeles pidada, kuid see ei pea olema reegel, millest tingimata juhinduda.

10 000 sammu päevas pole number, milleni oleksid teadlased jõudnud suure uurimustöö käigus, edastab MyFitnessPal spordiblogi. Pigem seostatakse seda numbrit jaapanlaste toona modernse sammulugeja müügiletulekuga 60ndatel, kus seda numbrit kasutati toote reklaamimiseks. 10 000 sammu reegel läks arvatavasti sellest lendu ning kogus toetust peaaegu igal pool maailmas nii inimeste endi kui ka ettevõtete ja organisatsioonide hulgas. Tegelikkuses napib aga tõendeid, et just see on õige ja vajalik sammude arv tervise toetamiseks.

Neil, kes alles alustavad treeningutega või hakkavad endas liikumisharjumusi kujundama, ei pruugi olla julgust ega jaksu püüelda päevas kohe 10 000 sammu poole. Seepärast võib see lennukas eesmärk inimese motivatsiooni ka kiirelt murda, kui see näib korraga liiga raske. Murekoht on ka see, et kui käia näiteks ujumas, jalgrattaga või rulluiskudega sõitmas, ei pruugi iga sammulugeja ega aktiivsusmonitor seejuures aktiivsustaset adekvaatselt mõõta. Lisaks, kui 10 000 sammu tuleb inimesel kergesti kokku näiteks ainult tööl ringi liikumisega, võib ta mõelda hoopis 15 000 või 20 000 sammu eesmärgile, mitte peatuda ümmarguse 10 000 juures. Lõppude lõpuks ongi sammude lugemine individuaalne ning pole olemas ideaalset, ainuõiget soovitust.

Eksperdid soovitavad pigem isegi jälgida aega, mil oled päevas füüsiliselt aktiivne, mitte niivõrd tehtud samme. Teaduslikult põhjendatud ning ka terviseorganisatsioonide poolt kiidetud soovitus on olla nädalas 150 minuti vältel mõõdukalt aktiivne või teha 75 minutit intensiivsemat trenni nädalas. Kui panna paika päevane aktiivsuse eesmärk, võimaldab see liikuda omas tempos ja sobival ajal ning ometigi täita nädalas soovitatud aktiivsuse normi. See ennetab ka vigastusi ning pettumusi, mis kaasneksid liiga kõrgete eesmärkide püstitamisega.

Jätkuvalt võib jälgida ka sammude arvu, kuid pole vaja arvata, et ainult see on aktiivsuse mõõdupuu. Normaalkaalu säilitamise või kilode kaotamise eesmärgil on oluline ka süüa mitmekesiselt ja tervislikult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles