Eestis haigestus kolme kuuga leetritesse rohkem inimesi kui mullu kogu aastaga

Postimees
Copy
Leetrid lapsel.
Leetrid lapsel. Foto: Shutterstock

Kui eelmisel aastal haigestus Eestis leetritesse kümme inimest, siis tänavu on jaanuarist märtsini nakatunuid juba 11, kirjutab ERR.

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) teatas esmaspäeval, et esialgsetel andmetel kasvas leetritesse haigestumine maailmas aasta esimeses kvartalis mullu sama ajaga võrreldes 300 protsenti ning paljudes riikides on leetripuhangud.

Ka Eestis näitab terviseameti statistika leetritesse haigestumise sagenemist - sel aastal on Eestis olnud juba 11 leetritesse nakatumise juhtu, millest seitsmel juhul oli haigus sisse toodud Egiptusest, Sri Lankalt, Ukrainast ja Venemaalt, kolm inimest nakatusid kokkupuute järgselt ja esines ka üks kohalik haigusjuht. 

«Muretsemiseks on põhjust, sest leetrite ebasoodsa olukorra taustal nii Euroopas kui ka maailmas ei ole välistatud uute leetrite haigusjuhtude sissetoomine Eestisse ja haiguse kohalik levik,» ütles terviseameti nakkushaiguste seire ja epideemiatõrje osakonna peaspetsialist Irina Filippova ERRile.

Leetreid tekitav viirus on väga nakkav: pärast kokkupuudet haige inimesega nakatub sajast mittepõdenud ja vaktsineerimata inimesest kuni 98, haige on nakkusohtlik neli kuni viis päeva enne ja kuni viis päeva pärast lööbe teket ning haiguse peiteperiood kestab seite kuni 21 päeva, keskmiselt 10 päeva.

Leetrite esmasteks haigusnähtudeks on palaviku tõus, halb enesetunne, köha, nohu, silma sidekesta põletik ja valgusekartus. Mõne päeva pärast ilmub nahale iseloomulik lööve, mis algab kõrvade tagant ning levib edasi näole ja kaelale ning hiljem ülejäänud kehale. Leetritesse haigestunu on nakkusohtlik neli-viis päeva enne ja kuni viis päeva pärast lööbe teket. Nakkuse leviku piiramiseks on oluline hoiduda kokkupuutest haigega kogu nakkusohtlikku perioodi jooksul.

Haigusel spetsiifilist ravi ei ole, leevendatakse vaid sümptomeid. Haigus võib tüsistuda raskekujulise kopsupõletiku, keskkõrvapõletiku või peaajupõletikuga. 

Leetrid on vaktsiin-välditavad, kaasaaegse MMR vaktsiini efektiivsus leetrite osas on üle 95 protsendi. Vaktsineerimisealaseks nõustamiseks võib pöörduda perearsti või koolitervishoiuteenuse osutaja poole. Lapsi vaktsineeritakse kahe MMR-vaktsiini doosiga vanuses 1 ja 13 eluaastat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles