Arst vastab: kas süüa muna toorelt, keedetult või praetult?

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Värvida soovitab arst mune looduslike värvidega nagu sibulakoored ja köögiviljad.
Värvida soovitab arst mune looduslike värvidega nagu sibulakoored ja köögiviljad. Foto: LightField Studios / PantherMedia / LightField Studios

Tervislikum on süüa muna ilma liigset toidurasva lisamata ja enne söömist tuleks ükskõik millisel viisil valmistatud muna üle pesta, rääkis perearst. 

Videokonsultatsiooni platvormi Minudoc.ee perearst Sergey Saadi rääkis portaalile Virtuaalkliinik, millist munavalmistamise meetodit eelistada ning lisas, et muna tuleks ohutuse mõttes ka pesta. 

«Enne söömist tuleb mune alati igal juhul pesta, kasvõi tavalise sooja veega ning samuti pesta seebi või nõudepesuvahendiga käsi ja nõusid, mis olid kokkupuutes munadega,» rääkis perearst. 

Töötlemata toorelt munade söömine on tema sõnul laialt levinud just sellepärast, et nõnda on võimalik saada munas sisalduvaid aineid naturaalses vormis, kuid ka töötlemata munavalge seedimine on kergem kui termiliselt töödeldud muna seedimine, nentis Saadi. «Toorelt ja pooltoorelt mune võib süüa ainult juhul, kui olete kindel nende päritolus ja värskuses,» ütles arst. Sel juhul tuleb enne tarbimist kindlasti mune korralikult pesta sooja vee ja seebiga, lisas Saadi. 

Praetult või keedetult?
Praetult või keedetult? Foto: Alice Day / PantherMedia / Alice Day

Kõige tervislikumad viisid on perearsti sõnul keetmine, pošeerimine ehk keetmine ilma munakooreta ja omleti tegemine ilma toidurasva ja rammusat koort lisamata. «Praetud muna võib sisaldada kuni 50 protsenti rohkem rasva kui muul moel valmistatud muna,» nentis Saadi. «Pidage meeles, et muna on alles siis kasulik, kui on see värske – tavaliselt munade säilimisaeg on kuni 28 päeva ja neid on soovituslik siiski hoida kodustes tingimustes külmkapis,» lisas ta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles