Suitsuisu võib peletada sellise lõhna nuusutamine

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsetamine võib lühendada eluiga.
Suitsetamine võib lühendada eluiga. Foto: Panther Media/Scanpix/Nils Weymann

Suitsetamisest loobuda üritavatel inimestel ei pruugi alati olla käepärast nikotiininätsu või –plaastrit. Huvitaval kombel selgus uuringust, et vähemalt ajutiselt võib suitsetamisvajadust leevendada ka mõnusa lõhna nuusutamine.

Sealjuures võib nuusutamist pidada isegi efektiivseks suitsetamisest loobumise strateegia osaks, selgus Ameerika psühholoogide liidu uuringust, edastas ScienceDaily. «Hoolimata mõningatest tagasilangustest on suitsetamisest loobumiseks ja suitsuisu leevendamiseks tekkinud aina uusi lähenemisi,» sõnas uuringu juhtivautor Michael Sayette Pittsburghi Ülikoolist. «Meeldivate lõhnade kasutamine, millega suitsetamisrutiin katkestada, võib olla uudne ja senisest erinev meetod suitsuiha vähendamiseks - selle tulemused on paljulubavad.»

Terves maailmas on suitsetajate osakaal viimase 50 aasta jooksul järk-järgult vähenenud ning praegugi on palju neid, kes tahaksid lõpetada. Kahjuks on tagasilangused väga sagedased ning teadlaste sõnul on vaja uusi lahendusi. Nad tegid katse 232 suitsetajaga, kes olid vanusevahemikus 18-55 eluaastat ning kel polnud soovi suitsetamist lõpetada. Nad ei kasutanud selleks ka mingit abivahendit. Neil paluti katse jaoks kaheksa tundi mitte suitsetada, kuid nad pidid kaasa võtma oma suitsupaki ja tulemasina.

Esmalt lasti osalejatel nuusutada lõhnu, mida peetakse meeldivaks (šokolaad, õun, piparmünt, sidrun, vanill), seejärel üht ebameeldivat keemilist lõhna, oma suitsupaki lõhna ning viimasena lõhnatut karpi. Järgnevalt paluti neil süüdata sigaret, kuid mitte seda suitsetada. Kümne sekundi pärast hindasid nad oma suitsuvajadust skaalal 1-100. Siis lasti neil sigaret kustutada. Järgmisena avasid osalejad karbi, milles oli kas meeldiv lõhn, tubakalõhn või oli see lõhnatu. Nad nuusutasid seda kokku viis minutit ning hindasid oma suitsuisu iga minuti järel.

Sigareti süütamise järgselt oli osalejate keskmine suitsuisu skaala 82,13 punkti. Suitsusoov langes pärast mistahes karbi nuusutamist, olenemata selle lõhnast. Enim vähenes suitsuisu meeldivat lõhna nuusutades (-19,3 punkti), kuid sama juhtus ka tubakalõhna nuusutades (-11,7 punkti) kui ka lõhnatut karpi nuusutades (-11,2 punkti).

Teadlased olid sarnase uuringu läbi viinud ka varem, kuid väiksema sihtgrupiga. Seega ei olnud nad ka osalejate arvu laiendades tulemustest väga üllatunud. «Viis minutit võib olla piisav aeg suitsetajale ümber mõtlemiseks ning riskantse olukorra vältimiseks,» märkis Sayette.

Ta usub, et loobumissoov kõiki kolme lõhna nuusutades oli ka seotud sigareti kustutamise ning seeläbi kiusatusest vabanemisega. Meeldiva lõhna nuusutamine võib aga suitsetaja tähelepanu eemale viia ning siduda selle mälestusega, mis neil on konkreetse lõhna kohta. Näiteks piparmünt meenutas mõnele osalejale lapsepõlve jõulupühi vanaema juures. See on aga pigem oletus kui fakt.

Uuringutulemused avaldati meditsiiniajakirjas Journal of Abnormal Psychology.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles