Neuroloog selgitab: miks paneb sportimine vahel pea valutama?

PM Tervis
Copy
Sage peavalu häirib elukvaliteeti.
Sage peavalu häirib elukvaliteeti. Foto: Panther Media / Scanpix / Antonio Guillen Fernández

Suur treeningkoormus ja võistluspinge ei ole ainult profisportlaste teema, vaid järjest enam puutub selliste terviseriskidega kokku ka tubli harrastaja. Kui treeninguga kaasneb peavalu, siis tuleb sellesse teadlikult suhtuda ja küsida nõu arstilt, soovitab Confido neuroloog Toomas Toomsoo.

«Spordiga seotud peavalud on täiesti olemas,» lausus Toomsoo. «Seitsme päeva kuni kolme nädalaga võib valu taanduda iseenesest. Peavalude krooniliseks muutumine või ravimite liigtarvitamise risk on aga samuti kõrge ning seepärast on õige diagnoos ja asjatundlik ravi igati põhjendatud.»

Neuroloogi sõnul on väga sageli pingutustüüpi peavalud seotud just sportimisega. Selline peavalu kestab mõnest minutist kuni 48 tunnini ning vähemalt kahe peavalu episoodina sportimise ajal või järel. Iiveldus ja oksendamine peavaluga ei kaasne. Sagedamini võib seda tüüpi peavalu esineda tennise, jooksmise, sõudmise ja ujumise puhul.

Pingutuspeavalu esineb siiski harva, kuid see oleneb tingimustest ja sooritusest. Näiteks jalgratturitel kõrgmäestiku tingimustes võib esineda sarnast tüüpi peavalu pea veerandil jalgratturitest. Riskifaktoriteks pingutustüüpi peavalu esinemisel on Toomsoo sõnutsi kõrgmäestik, kuum ilm, väga intensiivne pingutus ja vähene vedeliku tarbimine.

Arsti hinnangul on pingutustüüpi peavalu inimeste jaoks hirmutav ja selle pikemaajalisel esinemisel on tarvis kindlasti peavaluarsti või neuroloogi poole pöörduda, sest ravi on siin olemas. Kas sellisest peavalust on aga võimalik vabaneda? Mitte alati, kuid suuremal hulgal patsientidest küll, on Toomsoo kindel. Mitmed uuringud on tõendanud, et see saavutatakse keskmiselt kuni 4,5 kuuga, seega ei saa patsientidele lubada kohest leevendust.

Toomsoo sõnul on kõige enam sporditraumadega seotud peavalusid kirjeldatud jalgpalluritel. Peaaegu alati on neil juhtudel esinenud kukkumistest põhjustatud teadvushäired, millest omakorda on arenenud erinevat tüüpi peavalud. Sageli esineb ka meeleoluhäireid ning valuvaigistite liigtarvitamisest põhjustatud peavalusid.

Traumajärgne peavalu algab arsti väitel seitsme päeva jooksul pärast trauma teket, kuigi kõige uuemate teadmiste valguses peetakse oluliseks, et valu võib alata kolme kuu jooksul ja sageli ka kesta enam kui kolm kuud.

Nii pingutustüüpi peavalu kui sporditraumaga seotud peavalu korral võib kaasneda ravimite liigtarvitamisest põhjustatud peavalu, mida esineb pigem naistel. Siin on oluline meeles pidada, et valuvaigisteid ei ole lubatud kasutada rohkem kui 15 päeval kuus. Valuvaigisteid koos kodeiini või kofeiiniga aga üle kümne päeva päeva kuus, triptaane ja opioide mitte üle kümne päeva kuus. «Kui peavalu teeb muret ja segab sportimist, siis tuleks kindlasti pöörduda neuroloogi juurde,» lisas Toomsoo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles