Hambapasta põhjustas tüdrukule surmaga lõppenud allergilise reaktsiooni (1)

PM Tervis
Copy
Ema ei osanud kahtlustada, et hambapasta sisaldab piimavalke.
Ema ei osanud kahtlustada, et hambapasta sisaldab piimavalke. Foto: salvatore massara / PantherMedia / salvatore massara

11-aastane Denise Saldate suri ränga allergilise reaktsiooni tõttu, mille tekitas äsja soetatud hambapasta.

Raske piimallergiaga Denise'ile soovitati aprilli alguses hambaarsti visiidil hambaemaili tugevdamiseks hambapastat, mis asjaosaliste teadmata sisaldas piimast saadud valku, kirjutab Allergic Living.

California tüdruku vanemad olid alati olnud ettevaatlikud. Nad kontrollisid toidusilte, et tarbitavas ei oleks piima ega teisi võimalikke allergeene. Neil ei tulnud aga pähe vaadata üle hambapasta koostis, mis vallandas kasutades surmava allergilise reaktsiooni.

4. aprilli hommikul pesid Denise ja ta õde vannitoas koos hambaid. Õe sõnul hakkas Denise peaaegu kohe nutma ja tormas ruumist välja ema tuppa, kurtes: «Arvan, et mul on hambapastale allergiline reaktsioon!» Ta huuled olid juba sinised. Ema haaras tütre sülle ja tõstis voodile.

Ta käskis vanemal tütrel kutsuda kiirabi. Ise haaras ta epinefriini sisaldava EpiPen`i, selle sisu kiirelt allargikust tütrele süstides, ja andis talle ka inhalaatori. Nendest polnud kasu. Denise ütles hingeldades, et ta ei saa hingata. Kuni kiirabi teel, soovitati teha kunstlikku hingamist, mida ema oskas ja ka kohe alustas. Paari minuti pärast saabunud parameedikud võtsid üle ja jätkasid tegevust paar minutit, enne kui viisid tüdruku kiirabiautosse. Denise ei tulnud aga olukorrast välja ja haiglas sai perekond teada halva uudise.

Tüdruku ema Monique Altamirano tunnistab läbi pisarate, et tunneb, et vedas tütart alt. Selgus, et hambapasta tuubil on kirjas, et see sisaldab piimaproteiini. Tagaküljel oli väikses kirjas samuti välja toodud hoiatav tekst.

Tüdrukul diagnoositi allergia aastaselt ja perekond on teinud pidevat koostööd allergoloogiga, üritades tütart ohtude eest hoida. Pere loodab, et oma lugu jagades tõstavad nad teadlikkust, kui ohtlik võib olla allergiline reaktsioon ja et isegi mittetõenäoliselt allergiat põhjustada võivate kaupade koostis tuleks igaks juhuks allergeenide välistamiseks üle kontrollida.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles