Ülevaatlik uuring leidis kofeiini mõju sportlikele saavutustele

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Kohvi joomine enne treeningut võib tulemusi parandada.
Kohvi joomine enne treeningut võib tulemusi parandada. Foto: Anna Bizoń / PantherMedia / Anna Bizoń

300 varasemat uuringut vaadelnud ülevaade leidis, et kofeiin suurendab sportlikku jõudlust 2–16 protsenti. 

Teadlased analüüsisid 21 metaanalüüsi, mis kõik kokku hõlmasid uuringutulemusi 4800 osaleja kohta. Autorid võtsid oma tulemused kokku portaalis The Conversation avaldatud artiklis, kus väitsid, et kofeiini tarbimine viib tõesti sportliku võimekuse suurenemiseni.

Kofeiin blokeerib retseptorid, mis seoksid end muidu adenosiiniga ja annaksid kehale märku, et oleme väsinud. Sellega väheneb väsimusetunne ja keha on võimeline rohkem pingutama. Mõni võib treeningutulemustes näha kuni 16 protsendist kasvu, kuid keskmise inimese puhul suureneb võimekus 2–6 protsenti. Autorite sõnul võib aga juba kaheprotsendine vahe olla võistluse võitmisel määrav. Usutakse, et kofeiin suurendab nii kestvust ehk sõidetud kilomeetrite arvu kui ka tõstetud raskuse suurust. 

Tõlgendades need tulemused ümber inimese isikliku sportliku võimekuse suurendamisse, märkisid teadlased, et keskmiselt oleks vaja selle efekti saavutamiseks tarbida 210–420 milligrammi kofeiini 68 kilogrammise inimese kohta. See tähendab umbes kahte tassi kohvi, mis tuleks juua 45–90 minutit enne treeningut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles