Ida-Viru haiglad otsivad arste Venemaalt ja Ukrainast

Anneli Ammas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaalt ­pärit arstid Sergei Goška ja Maksim ­Kunevitš ­kinnitavad, et palga pärast nad ­kodumaad ei jätnud. ­Otsustavaks said hoopis siinsed enese­täiendamis­võimalused.
Venemaalt ­pärit arstid Sergei Goška ja Maksim ­Kunevitš ­kinnitavad, et palga pärast nad ­kodumaad ei jätnud. ­Otsustavaks said hoopis siinsed enese­täiendamis­võimalused. Foto: Mihkel Maripuu

Ida-Virumaa haiglates on arstidest puudus nagu igal pool mujalgi, aga seda mitte Eestist parema palga peale lahkuvate tohtrite tõttu, vaid seetõttu, et ülikooli lõpetanud noored arstid lähevad üksnes haruharva Ida-Virumaale tööle. Nii võtavad sealsed haiglad meeleldi vastu Venemaa ja Ukraina arste, kirjutab Anneli Ammas.
 

Ida-Viru haiglatel on võimalus, mida ülejäänud Eesti haiglatel ei ole. Nii nagu Nõukogude Liidu ajal leidsid sinnakanti tee teiste liiduvabariikide meditsiiniinstituutides kutse saanud arstid, nii on viimastel aastatel Ida-Viru haiglatesse saabunud ridamisi tohtreid peamiselt Venemaalt ja Ukrainast. Ida-Virus on eesti keelt mitte oskaval arstil võimalik kohe tööle asuda, kui tema kõrval on keeleoskaja õde.

Eriti aktiivne on väljastpoolt Eestit arste värbama Kohtla-Järvel asuv Ida-Viru keskhaigla, kus 140 arsti seas töötab juba 13 ida poolt tulnud arsti, kellele peagi lisandub veel neli-viis.

Kaevanduslinna haigla on Venemaa töötajate otsinguportaali pannud üles tööpakkumised 11 eriala arstidele, keda nad veel vajavad, ja huvi on nende pakkumiste vastu palju tuntud.

«Umbes kümme protsenti CVdest läbib sõela,» ütles Kohtla-Järve haigla koolitusjuht Olga Feldman. Tema sõnul ­eelistatakse Venemaa ja Ukraina arste, sest nende ülikoolide programmid vastavad rohkem Tartu Ülikooli õppele.

Interneti kaudu leidis Kohtla-Järve üles Ida-Ukraina linna Zaporožje haigla arstidest abielupaar. Kaks ja pool aastat tagasi tuli Eestisse tööle ortopeedist mees ja pool aastat hiljem ka tema naine, silmaarst Julia Krumgolts.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles