Ekstreemne kõhukinnisus oleks mehe peaaegu tapnud

PM Tervis
Copy
Väljaheite kuhjumisel ekstreemselt paisunud sooled takistasid terve keha verevarustust.
Väljaheite kuhjumisel ekstreemselt paisunud sooled takistasid terve keha verevarustust. Foto: Kuvatõmmis videost

Mees ei suutnud terve ööpäeva kasutada oma paremat jalga, mis oli muutunud halva verevarustuse tõttu ka külmaks. Kui ta pöördus haiglasse, avastasid arstid kurjajuure – jubedaid sümptomeid põhjustas kõhukinnisus.

Kõhukinnisuse tagajärjel oli väljaheidet kuhjunud sooltesse hulgaliselt. Sooled olid paisunud sedavõrd, et takistunud oli vere liikumine organitesse ja jäsemetesse – seedetrakt pressis peale jõuliselt elunditele, kõhuõõnes oli kõik viimseni kokku surutud ja rõhk tõusnud ülikõrgeks, kirjeldavad eksperdid olukorda saates The Doctors.

Patsient ei olnud kasutanud tualetti kolm päeva. Arstid eemaldasid tema sooltest kahe liitri jagu väljaheidet.

Väljaheide võttis enda alla poole mehe kõhuõõnest. Kui tegu on nii ekstreemse kõhukinnisusega, kuhjub lisaks väljaheitele sooltesse ka õhk, muutes soolestiku veelgi õhtlikumalt paisuvaks palliks. Kui sooled oleksid lõhkenud, võinuks mees arstide hinnangul surra. Samuti on säärane olukord patsiendi jaoks valus kogemus.

Vältimaks raskekujulist kõhukinnisust, on arstide sõnul oluline süüa piisavalt kiudaineid sisaldavat toitu, köögivilju, juua piisavalt vett ja hoida mõõdukat füüsilise aktiivsuse taset.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles