Teadlased püüavad luua antikehapõhist HIV-vaktsiini

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlased püüavad luua antikehapõhist HIV-vaktsiini.
Teadlased püüavad luua antikehapõhist HIV-vaktsiini. Foto: SCANPIX

Mainekas teadusajakirjas Nature avaldatud artikli kohaselt on California tehnoloogiainstituudi teadlastel õnnestunud luua modifitseeritud viirus, mille abil toodab keha aidsivastaseid antikehi, mis on võimelised katseloomi HIV-infektsiooni eest kaitsma.


Caltechi teadlane David Baltimore ja tema kolleegid võivad olla märganud uut võimalust, kuidas probleemi lahendada. Selleks kasutati spetsiaalset viirust, mis kandis katseloomade kehasse sobiva DNA järjestuse tekitamaks antikeha b-12, mis aga suudab blokeerida mitmeid erinevaid HIV tüvesid, vahendas teadus.err.ee.

Laborihiirte peal tehtud katsed näitasid, et b-12 mõjul olid loomad infektsiooni eest täiesti kaitstud. Nüüd tuleb teadlastel edasi uurida, kas sarnast mõju oleks oodata ka inimeste puhul ning samuti nõuab põhjalikku analüüsi viiruse ohutus ja tõhusus erinevates kogustes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles