Vaktsineerimisvastased korraldasid Pakistanis surmaga lõppenud rünnakud

PM Tervis
Copy
Pakistani riik Lõuna-Aasias.
Pakistani riik Lõuna-Aasias. Foto: Tomas Griger / PantherMedia / Tomas Griger

Pakistanis on toimunud mitmed tervishoiutöötajate vastu suunatud surmaga lõppenud rünnakud, kuna leviv valeinformatsioon kannustab vägivalda riiki lastehalvatusest päästa soovivate inimeste suunal.

Rünnakutest teatati eelmise nädala esmaspäeval Bannus, kolmapäeval Buneris ja neljapäeval Quettas. Nende käigus kaotasid elud lastehalvatuse vastu vaktsiine teinud meditsiinitöötaja ning kaks politseinikku, vahendab CNN.

Rahvatervise eksperdid on mures, et rünnakud raskendavad veelgi eluohtliku haiguse leviku pidurdamist.

Pakistan on üks kolmest riigist maailmas, mil pole seni õnnestunud peatada lastehalvatuse levikut. See on osaliselt tingitud vähesest usaldusest välisriigist tulevate tervishoiuteenuste osutajate vastu, mille põhjuseks on kuulujutud, et USA luureametnikud kasutasid 2011. aastal Osama bin Ladeni tabamise korraldamiseks Pakistani linnas Abbottabadis võltsi vaktsineerimisprogrammi.

Islamistlikud võitlejad on sellest ajast alates rünnanud ja tapnud neid, kes üritavad vaktsiine levitada.

Rahvusvahelised valitsusvälised organisatsioonid ja Pakistani ametivõimud on viimastel aastatel töötanud intensiivselt, et hajutada kuulujutud ja lapsed immuniseerida. Pakistani ametiasutuste sõnul vaktsineeriti käesoleva aasta märtsis üle 20 miljoni lapse. 

Eelmisel esmaspäeval levisid aga kulutulena kuuldused, et mõnel lapsel oli vaktsiinist halb hakanud. Inimesed tõttasid valjuhääldite juurde, kutsudes üles vaktsineerimist lõpetama ja viima lapsed haiglatesse, sest vaktsiinidele oli nende sõnul lisatud midagi mürgist. Ligi 25 000 last toimetati haiglatesse, aga neid seal uurides ei leitud midagi ohtlikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles